Justiția spaniolă anchetează implicarea unor spioni ruși în conflictul din Catalonia

29 noiembrie 2019, 17:21

Cercetările sunt făcute de un departament al poliției spaniole specializat în lupta antiteroristă și sunt concentrate asupra unei grupări rusești de elită, care este denumită „Unitatea 29155”.

Această unitate este relaționată de serviciile de informații din mai multe țări cu presupuse acțiuni de destabilizare în mai multe zone din Europa.

Conflictul catalan a început acum 7 ani, în luna noiembrie, când liderul Artur Mas a făcut o vizită oficială la Moscova, cu o săptămână înainte să organizeze în Catalonia un referendum simbolic de independență.

Un presupus ofițer GRU, Direcția principală de informații, a fost depistat de două ori la Barcelona sub o identitate falsă, chiar în timpul referendumului ilegal din 2017, când liderul Carles Puigdemont a ajuns să declare independența regiunii, înainte de fuga sa la Bruxelles.

În plus, Serviciul european de combatere a propagandei rusești, creat în 2016, a detectat în acele zile un număr mare de știri false legate de criza catalană și mesaje negative la adresa Spaniei.

Alertele sosite atât de la propriile servicii, cât și de la aliații europeni au atras atenția Spaniei asupra unei amenințări serioase privind stabilitatea în Catalonia, unde separatiștii reușesc să mențină fără mari dificultăți blocajul politic și administrativ.

Presupusa implicare a Rusiei în promovarea conflictul catalan este tot mai credibilă pentru autoritățile spaniole, care au primit rapoarte în acest sens de la mai multe servicii europene. Iar ca să combată propaganda din Catalonia, guvernul a fost nevoit să facă acțiuni de presă sau chiar campanii de publicitate cu mesajul: Spania este un stat democratic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite