Crime de război săvârșite de ruși în Ucraina, investigate de procurorii români

Razboi in Ucraina. Lisiceansk
Razboi in Ucraina. Lisiceansk
11 iulie 2022, 12:28

Oricine se consideră victimă sau martor al crimelor de război făcute de ruși în Ucraina poate contacta procurorii militari români: trebuie completat un chestionar postat în limbile română, ucraineană și engleză pe site-ul Parchetului General. Sunt vizați, în primul rând, cei peste 1,3 milioane de refugiați ucraineni care au intrat în România de la începutul războiului.

80.000 dintre ei au ales să rămână aici, iar unii sunt și cetățeni români.

„Legea penală română se aplică și infracțiunilor săvârșite în afara teritoriului țării de către un cetățean străin contra unui cetățean român” – au precizat procurori militari români.

Cristian Ene, avocat: „Procurorii naţionali, cât şi cei la nivel internaţional vor stabili persoanele care se vor face vinovate de faptele comise, identificând cu nume, prenume şi, de asemenea, în situaţia în care vorbim de instituţii sau organisme şi acestea vor fi identificate ca persoane puse sub acuzare”.

Potrivit specialiștilor în drept, atacul direct, uciderea, violurile, jafurile împotriva populației civile sunt considerate crime de război.

Echipele TVR care au transmis din Ucraina au relatat despre astfel de cazuri oribile. L-am întâlnit pe Adreiciko, de numai 3 anișori, într-un spital din Jitomir, la 100 de kilometri de Kiev. A rămas fără picioare după ce rușii i-au bombardat casa.

Şi procurorii polonezi sau germani au deschis dosare penale in care strang probe impotriva rusilor. Procuratura ucraineana investigheaza peste 21.000 de crime de razboi. Un militar rus capturat, care a ucis fără niciun motiv un civil ucrianean, a fost deja condamnat la inchisoare pe viata pentru crime de razboi.

–––

Secția Parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) a declanșat ancheta ca urmare a invaziei Ucrainei de către Federația Rusă, în 24 februarie.

Potrivit informațiilor publice existente, atacul militar este generalizat și sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât și împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate școli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populația civilă din Ucraina, se arată în comunicatul Parchetului.

Consecințele atacului sunt deosebit de grave, în rândurile populației civile survenind un număr mare de decese, inclusiv copii, precum și răniri de persoane. În același timp, ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federației Ruse, milioane de civili au părăsit teritoriul Ucrainei, având în prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul României. Conform art. 10 C.p.p., legea penală română se aplică și infracțiunilor săvârșite în afara teritoriului țării de către un cetățean străin contra unui cetățean român, se explică în comunicat.

Jurisdicția se exercită de organele de urmărire penală române și pe baza principiului universalității. Cercetările au în vedere și deținerea de către cetățeni ucraineni a cetățeniei române, precizează PÎCCJ.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite