Jurnalistul Mircea Carp împlinește 100 de ani

„Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine". Pentru români, în anii comunismului, acest salut a însemnat vocea libertăţii. A prins doi dintre regii României pe tron, a fost ofiţer pe front în Cel de-al Doilea Război Mondial şi mai apoi a devenit purtătorul de cuvânt al lumii libere. Jurnalistul Mircea Carp va împlini peste două zile 100 de ani şi a fost aniversat deja, la Bucureşti.

26 Ianuarie 2023, 21:20 Știrile TVR |

„Este ziua mea şi așa cum obișnuiam să închei emisiunile mele ''Să auzim numai de bine!", acelaşi lucru spun şi în această seară”, a mărturisit Mircea Carp.

Acesta s-a opus comunismului, din exil, la microfonul posturilor de radio "Vocea Americii" şi "Radio România Liberă".

Mircea Carp a trăit o viaţă spectaculoasă, demnă de film. A fost martorul unor epoci istorice pe care le-a trăit cu demnitate și curaj. Coleg de şcoală cu Regele Mihai, a fost apoi decorat de el de două ori , după ce a fost rănit pe front.

După instaurarea comunismului a reuşit să fugă din ţară şi s-a opus regimului, la microfonul radiourilor dizidente din exil, timp de 45 de ani. Aşa a devenit vocea lumii libere.

Mircea Carp a revenit în ţară abia după 22 de ani, însoţindu-l, ca jurnalist, pe preşedintele Americii. Fundaţia Culturală şi Revista "Memoria" l-a aniversat, dedicându-i două volume.

După revoluţie, Mircea Carp a rămas în Germania, unde trăieşte şi astăzi. În acest weekend va fi aniversat şi de Muzeul Naţional de Istorie a României, care-i va dedica o expoziţie.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI