Jurnalistul de opoziție Roman Protasevici, arestat în avionul deturnat de regimul Lukașenko, este într-o închisoare din Minsk, capitala Belarus

Roman Protasevici
Roman Protasevici
24 mai 2021, 22:32

„Nu au existat plângeri cu privire la starea sa de sănătate din partea administraţiei”, a adăugat ea pe mesageria Telegram.

În cursul serii, mama lui Roman Protasevici a afirmat pentru media de opoziţie belaruse că fiul său ar putea fi spitalizat la Minsk din cauza unor probleme cardiace.

„Aceste informaţii sunt false”, a reacţionat ministerul, care a adăugat că militantul se află în închisoarea nr.1 din centrul capitalei belaruse.

Roman Protasevici, 26 de ani, este fostul redactor-şef al influentului canal media de opoziţie Nexta, care a jucat un rol-cheie în organizarea unei mişcări de protest istorice împotriva lui Aleksandr Lukaşenko în 2020.

Duminică, el a fost arestat la Minsk, împreună cu prietena sa, Sofia Sapega, la coborârea dintr-un avion Ryanair, care asigura legătura între Atena şi Vilnius.

Avionul fusese forţat să aterizeze în urma unei alerte cu bombă, care s-a dovedit ulterior falsă.

Puterile occidentale şi opoziţia au denunţat ferm acest incident, acuzând Minskul de „piraterie”, ba chiar de „terorism de stat” pentru arestarea unui militant.

Trăind în exil în Lituania, Roman Protasevici este urmărit în Belarus pentru „organizarea de tulburări în masă”, o infracţiune pasibilă de 15 ani de închisoare.

Serviciul de securitate belarus (KGB), moştenit din perioada sovietică, l-a plasat de asemenea pe o listă cu „indivizi implicaţi în activităţi teroriste”.

Potrivit opoziţiei, din cauza acestui din urmă motiv, jurnalistul riscă pedeapsa cu moartea în Belarus, ultima ţară din Europa în care se aplică pedeapsa capitală, notează AFP.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite