Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand Politica de cookies Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.

Jurnalistul și scriitorul Mihai Tatulici a lansat "Istoria gastronomiei românești". Povești și rețete străvechi. De unde vine denumirea plăcintelor "poale în brâu"

Gastronomia românească are gust. Bun gust și gust bun, dacă ne uităm acolo unde au început primele frământări - prima cocă, prima colivă și prima plăcintă cu ceapă și ciuperci. Jurnalistul Mihai Tatulici a descoperit cele mai vechi reţete româneşti şi le-a împletit într-un volum care dovedeşte că istoria are şi savoare.

15 Decembrie 2018, 14:47 |
Istoria gastronomiei românești
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Bunul gust al mâncărurilor românești vine de la limbă - limba română. Asta spune Mihai Tatulici, pasionat de lingvistică și de bucătărie.

A făcut o cercetare jurnalistică și a ieșit "Istoria gastronomiei românești", însoțită de 36 de rețete vechi și străvechi.

Pasiunea jurnalistului pentru gastronomie vine din copilărie.

"Maică-mea a avut un bun ucenic în mine. A fost o perioadă când s-a îmbolnăvit şi am gătit eu în locul ei acasă, începând de pe la 9 ani. Dar cartea asta nu e cu reţete, cartea asta e toată istoria gastronomiei româneşti", povestește Mihai Tatulici.

De la tocănița de urs cu bureți, la ceapă, borș, zacuscă, pofta de viață și râsul, pe toate le leagă identitatea românească.

În carte au fost cuprinse rețete de pe vremea străbunilor.

Lansarea volumului a avut loc la Banca Națională, unde toți invitații au gustat cu bucurie poveștile gastronomice.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României: "Mihai Tatulici încearcă ceva care este deosebit şi foarte apreciat, şi la inima mea".

Mihai Tatulici, jurnalist şi scriitor: "Ştiţi de unde vine denumirea plăcintelor 'poale în brâu'? De la faptul că femeile dace le spuneau romanilor că plăcinta asta e de sărbătoare, că trebuie să-şi sumesească poalele sub centură ca să danseze".

Jurnalistul Mihai Tatulici spune că 7 ani i-a luat să scrie acest volum.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 4°C 5°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 1°C 3°C
CONSTANTA 5°C 7°C
CRAIOVA 4°C 8°C
BRASOV 0°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
CURS BNR - 16 Ianuarie 2019, 04:53
 
INDICI BVB
 
INDICE BET
Data: 15-01-2019
Deschidere: 6934.35
Maxim: 7060.24
Mimim: 6771.68
Variatie: 1.82%
TLV
1.63
1.05%
BRD
10.00
1.35%
SNG
28.20
5.3%
FP
0.85
1.51%
SNP
0.30
9.75%
SIF5
2.00
0.5%
TGN
302.00
0.66%
EL
9.54
3.41%
SIF2
1.15
0.34%
SNN
7.79
4.74%
ARHIVĂ ȘTIRI