Jurnalista Feri Predescu din Constanţa a câştigat la CEDO procesul împotriva statului român. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că instantele din ţară i-au încălcat jurnalistei dreptul la liberă exprimare atunci când au condamnat-o într-un proces cu Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei.
În 2006, Feri Predescu a spus într-o emisiune TV că oraşul e împărţit între oamenii lui Mazăre şi cei contra lui.
Fostul edil a dat-o în judecată pentru calomnie şi a câştigat.
Judecătorii au obligat-o pe jurnalistă să îi plătească lui Mazăre 50 de mii de lei, daune morale. Pentru că nu avea bani, ea a făcut un credit.
Acum, CEDO a hotărât că Feri Predescu trebuie să primească despăgubiri de 19.500 de euro.
Avocata Diana Hatneanu și-a bazat pledoaria pe numeroase precedente CEDO, unul dintre ele fiind chiar Cumpănă şi Mazăre contra României, caz pronunțat în 17 decembrie 2004. În 1994, Radu Mazăre era redactor șef al cotidianului Telegraf, și a fost condamnat la închisoare împreună cu redactorul semnatar al unui articol incriminator la adresa viceprimarului de atunci al Constanței. CEDO a constatat încălcarea Articolului 10 din Convenție, întrucât condamnarea penală a jurnaliștilor la un an de închisoare pentru calomnie și insultă a adus o atingere disproporționată dreptului la liberă exprimare.
Diana Hatneanu, avocat APADOR-CH: „Cazul de față reamintește autorităților române, inclusiv instanțelor de judecată, că limitele criticii acceptabile sunt mai largi cu privire la politicieni și funcționari publici, și că nu trebuie să sancționeze opinii cu bază factuală la adresa acestora, fără o justificare extrem de solidă. De asemenea, Curtea a apreciat că valoarea daunelor acordate de instanțe în favoarea fostului primar al Constanței, de 50.000 de lei, la care s-au adaugat cheltuielile de judecată și costurile pentru publicarea hotărârii, a fost disproportionată și nejustificată. Este un element care ar trebui luat în considerare în cauzele asemănătoare ce se află pe rolul instanțelor civile române, unde există tendința de a se solicita și chiar acorda sume mult mai mari decât cea în discuție.”