Jurnalistă din Rusia, condamnată la șase ani de închisoare pentru că a postat pe rețelele de socializare despre atacul asupra Teatrului Dramatic din Mariupol

Jurnalista Maria Ponomarenko
Jurnalista Maria Ponomarenko
15 februarie 2023, 14:29

Tribunalul din Barnaul, în Siberia, a găsit-o vinovată de răspândirea de „știri false”, în conformitate cu legile introduse cu scopul de a înăbuși disidența cu privire la invazia Rusiei în Ucraina. De asemenea, i s-a interzis să mai desfășoare activități ca jurnalistă timp de cinci ani.

Sute de civili au murit când teatrul din Mariupol a fost bombardat în martie anul trecut.

Jurnalista Ponomarenko a fost reținută în aprilie anul trecut, la câteva săptămâni după bombardament, pentru că a postat că avioane de război rusești au efectuat atacul, deși Ministerul rus al Apărării a negat acest lucru.

Jurnalista face parte dintr-un număr tot mai mare de disidenți ruși încarcerați pentru că au criticat războiul din Ucraina.

Aproximativ 1.200 de civili căutau adăpost în interiorul teatrului când acesta a fost bombardat de avioanele de luptă rusești. Autoritățile ucrainene cred că 300 de persoane au fost ucise, dar o investigație a Associated Press a declarat că numărul acestora este mai apropiat de 600. Multe dintre cadavre au fost găsite în subsol.

Amnesty International a declarat că a fost vorba de o crimă de război comisă de forțele rusești, iar grupul internațional de monitorizare OSCE a declarat că nu a primit niciun indiciu care să susțină acuzațiile rusești potrivit cărora un batalion ucrainean ar fi aruncat în aer teatrul.

Procurorii au declarat că Maria Ponomarenko a comis o infracțiune penală, introdusă la câteva zile de la invazie, de răspândire de „informații false cu bună știință” despre forțele armate ruse.

Adresându-se instanței înaintea sentinței, ea a subliniat că, în conformitate cu constituția Rusiei, nu a făcut nimic greșit: „Dacă aș fi comis o infracțiune reală, atunci ar fi posibil să cer clemență, dar, din nou, datorită calităților mele morale și etice, nu aș face acest lucru”.

Declarându-se o pacifistă patriotică a opoziției, ea a adăugat că patriotismul înseamnă dragoste pentru țara sa și că cenzura militară nu ar trebui să se aplice atunci când așa-numita „operațiune militară specială” din Ucraina nu a fost descrisă ca fiind un război.

Jurnalista și activista, care are doi copii mici, a suferit probleme de sănătate mintală în închisoare, potrivit avocatului său, iar anul trecut a comparat condițiile sale din detenția preventivă cu tortura.

Vara trecută, consilierul Alexei Gorinov a fost închis pentru șapte ani după ce a fost filmat în timp ce se exprima împotriva războiului Rusiei în Ucraina într-o ședință a consiliului municipal.

La începutul acestei săptămâni, un grup de lucru al ONU a cerut eliberarea sa, concluzionând că reținerea sa a fost arbitrară și a încălcat Declarația Universală a Drepturilor Omului.

În decembrie, una dintre cele mai proeminente figuri ale opoziției din Rusia, Ilya Yashin, a fost închis pentru opt ani și jumătate pentru că a răspândit „știri false” despre armată, după ce a condamnat pe YouTube uciderea a sute de civili ucraineni de către forțele de ocupație rusești la Bucha, lângă Kiev.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite