Jurnalista de investigație asasinată în Malta făcuse dezvăluiri explozive în anchete de corupție în care era implicat premierul țării

17 octombrie 2017, 15:22

Daphne Caruana Galizia avea 53 de ani. Tocmai se pregătea să se urce în mașina pe care o închiriase – când aceasta a explodat. Se întâmpla lângă locuința sa, la mică distanță de capitala La Valetta.

Galizia avea un blog pe care dezvăluia cazuri de corupție în care, deseori, erau implicați oameni politici.

Printre țintele sale a fost premierul Joseph Muscat. În iunie, Muscat a trebuit să convoace alegeri anticipate ca să facă față campaniei anticorupție lansată de ziarista ucisă.

Oficialul a denunțat însă atentatul, pe care l-a numit un act barbar împotriva libertății presei. Muscat a adăugat că nu va avea liniște până nu îi va găsi pe vinovați.

Daphne Caruana Galizia a descoperit că premierul și soția sa ar fi fost implicați în așa-numitul dosar Panama Papers – dezvăluirile a milioane de mașinațiuni financiare făcute prin fonduri off-shore. Până în prezent, premierul Muscat este singurul ministru european în exercițiu acuzat de implicare în aces dosar.

Altfel, Malta nu este văzută ca o țară coruptă – România, spre exemplu, are mult mai multe probleme. Totuși, controversa legată de premierul Moscat – și dezvăluită de jurnalista care a fost ucisă – a umbrit activitățile europene ale Maltei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite