Jurnalist slovac și prietena lui, găsiți împușcați în propria locuință. Poliția face legătura cu investigațiile publicate

26 februarie 2018, 17:56

Poliția a fost alertată de o rudă îngrijorată.

Tânărul a fost împușcat în piept, iar prietena lui, Martina Kušnírova, în cap. Potrivit șefului poliției, crimele au fost săvârșite în intervalul joi – duminică.

Jan Kuciak lucra pentru site-ul de știri Aktuality.sk, din trustul Ringier Axel Springer Slovacia. Investigațiile sale erau pe tema evaziunii fiscale.

„Vom face tot ce ne stă în putință pentru a sprijini ancheta autorităților și pentru a-l aduce pe criminal în fața justiției”, a arătat într-o declarație reprezentantul trustului.

În ultimul său articol, Kuciak a scris despre un om de afaceri suspectat că a vândut propriilor companii apartamente într-un complex care îi aparținea. Jurnalistul suspecta că aceasta era o modalitate de a evita taxele.  Kuciak a declarat anul trecut că a depus o plângere la poliție după ce afaceristul Marian Kocner l-a amenințat în urma unui alt articol despre el. Kuciak s-a plans atunci și că poliția nu a luat nicio măsură.

Șeful poliției, Tibor Gaspar, a arătat că vor face obiectul anchetei toate persoanele care au fost în contact cu Kuciak. Gaspar a menționat că mai mulți reporter de la același site vor beneficia de protecție.

Crimele au cel mai probabil legătură cu activitatea de investigație a jurnalistului, a subliniat el.

Premierul Robert Fico a declarat că „este un atac fără precedent la adresa libertății presei și a democrației în Slovacia” dacă se verifică această ipoteză. Fico a anunțat că executivul oferă un milion de euro oricui poate ajuta autoritățile să-i găsească pe criminali.

Președintele Slovaciei, Andrej Kiska, a solicitat urgentarea anchetei.

„Trebuie să-i găsim cât mai repede pe cei care au făcut asta și să garantăm siguranța tuturor jurnaliștilor”, a spus Kiska.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite