Jurnaliști și un activist Greenpeace, bătuţi crunt într-o pădure din Suceava. 12 dintre cei 20 de agresori au fost identificați

17 septembrie 2021, 08:03

Bărbații se aflau într-un ocol silvic privat în momentul în care au fost atacați. Lucrau la un documentar despre metodele prin care se fură lemn din pădure. La un moment dat, peste ei au tăbărât aproape 20 de persoane înarmate cu topoare.

Inițial, cei 3 bărbați atacați s-au refugiat în mașină, dar au fost scoși de acolo și bătuți.

Mihai Dragolea, jurnalist: Aveau topoare și bâte în mână și veneau spre noi. S-au năpustit asupra noastră, cheile au fost distruse, ca să nu mai putem porni cu mășina. Era că o vijelie de bâte și de mâini. Am văzut că e o râpă în jos, o pantă, și am sărit direct în panta aia și m-am ascuns și am sunat la 112.

Atacul a fost extrem de violent și două dintre victime și-au pierdut cunoştinţa în drum spre spitalul din Vatra Dornei.

TIBERIU BOŞUTAR, activist: Mă cheamă localnicii, mă îndrumă agenţii economici şi mă bat silvicultorii. În afară de „vă omorâm”, eu nu am auzit niciun cuvânt de la ei. Eu nu mă tem pentru viaţa mea, dar în momentul de faţă mă tem pentru ai mei, până văd despre ce e vorba. Mi-au spus că dacă scot o vorbă, vin peste mine la Moldoviţa. A venit poliţia, poliţia îi cunoaşte pe toţi pentru că i-au mai audiat de câteva ori.

Atacatorii le-au luat echipamentul, au scos cardul din cameră, au distrus toate dovezile şi i-au amenințat că data viitoare nu vor mai scăpa atât de ușor. Printre agresori se află și șeful ocolului silvic, povestesc jurnaliștii atacați.

Radu Mocanu, jurnalist: Îmi amintesc doar că urcau niște mașini spre locul în care eram și credeam că urmează o negociere. Îmi amintesc cum am ajuns la spital, m-am trezit cu buza spartă și o tensiune în zona capului, probabil am intrat în stare de șoc. Nu știam unde sunt, întrebam într-una.

Polițiștii au ajuns la fața locului în jumătate de oră. Au identificat câțiva dintre atacatori, care au fost duși la audieri.

IONUŢ  EPUREANU, purtător de cuvânt al IPJ Suceava: Polițiștii au întocmit un dosar pentru cele două infracțiuni. Au fost audieri noaptea, s-a constituit un cerc de suspecți și au fost identificate cu certitudine 5 persoane care au participat la agresiune.

Reprezentanții Greenpeace speră ca cei vinovați să nu scape nepedepsiți.

CIPRIAN GĂLUŞCĂ, coordonator pentru Păduri și Biodiversitate, Greenpeace-România: Avocații noștri au recomandat ca victimele să vină la București, unde să depunem plângere la Parchetul General, sperăm să avem o anchetă serioasă.

Ministrul Mediului a descris incidentul ca inacceptabil și a declarat că toți autorii acestor fapte vor suporta consecințele legale maxime.

Premierul cere și el măsuri.

Premierul Florin Cîțu: Instituțiile statului, Procuratura, Poliția – toți trebuie să intervină să-și facă datoria. Orice act de violență trebuie imediat anchetat și cei responsabili să răspundă.

Acesta nu este singurul incident de acest fel din Bucovina. În iulie, un pădurar din județul Suceava a fost bătut în propria curte de persoane care ar avea legături cu mafia pădurilor.  Iar în 2019, doi pădurari din județul Maramureș au fost omorâți de cei care furau lemne.

–––––––––––––––––––––––––

Bărbaţii se aflau într-un ocol silvic privat în momentul în care au fost atacaţi. Lucrau la un documentar despre metodele prin care se fură lemn din pădure. La un moment dat, peste ei au tăbărât aproape 20 de persoane înarmate cu topoare. Iniţial, cei atacaţi s-au refugiat în maşină, dar au fost scoşi de acolo şi bătuţi.

Atacul a fost extrem de violent şi două dintre victime şi-au pierdut cunoştinţa în drum spre Spitalul din Vatra Dornei.

Atacatorii le-au luat echipamentul, au scos cardul din cameră, au distrus toate dovezile şi i-au ameninţat că data viitoare nu vor mai scăpa atât de uşor. Printre agresori se află şi şeful ocolului silvic, povestesc jurnaliştii atacaţi.

Poliţiştii au ajuns la faţa locului în jumătate de oră. Au identificat câţiva dintre atacatori, care au fost duși la secția de poliţie. Victimele au spus că vor să depună plângere la Parchetul General.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite