COOLTURA

"Jurnal de România.1989", un spectacol multimedia despre Revoluție la Teatrul Național București

"Jurnal de România.1989" al regizoarei Carmen Lidia Vidu, la Naţionalul din Capitală, e un spectacol multimedia cu proiecţii video impresionante, în sala Amfiteatru, pe acoperişul teatrului. Patru actori, printre care Ion Caramiru şi Oana Pellea, povestesc cum au trăit ei momentul căderii regimului Ceauşescu.

29 August 2020, 12:34 (actualizat 29 August 2020, 12:35) Știrile TVR |
Jurnal de România. 1989, la TNB
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La mai bine de 30 de ani de la revoluție, un spectacol despre momentul '89 chestionează istoria nu în dimensiunea ei oficială, ci în cea intimă, umană. Vedem câteva povești de viață, cum au trăit cei patru actori din distribuție căderea dictaturii ceaușiste.

Rolul lui Ion Caramitru la Revoluție e binecunoscut. Oana Pellea mergea în 89 la Televiziune s-o apere, Daniel Badale era soldat în termen atunci, teoretic, de partea cealaltă a baricadei, iar Florentina Tilea, la Iași, era recitatoarea lui Ceaușescu.

Spectacolul include și bucăți de interviu cu specialiști, oameni care au analizat revoluția sau care au fost în miezul evenimentelor

"Jurnal de România. 1989" e al patrulea episod al proiectului de teatru documentar al regizoarei Carmen Lidia Vidu. În ultimii ani, ea a cartografiat realitatea unor orașe - așa s-au născut spectacolele despre Constanța, Sf Gheorghe și Timișoara. Acum, s-a concentrat pe un moment istoric, 1989. Metoda ei de lucru e particulară: inițial îi intervievează pe actori și, din relatărilor lor, unele foarte personale și emoționale, conturează scenariul spectacolelor. Actorii își ritmează jocul după fluxul imaginilor, componenta multimedia e substanțială.

"Jurnal de România. 1989" impresionează din punct de vedere vizual. Proiecțiile video îmbracă sala de pe acoperișul Teatrului Național cu totul, inclusiv locurile spectatorilor și peretele înalt din spatele scenei.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -3°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -6°C -4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI