Jumătate dintre dosarele penale deschise de procurori în pandemie pe numele celor care au încălcat restricțiile au fost clasate

17 iunie 2020, 20:06

Procurorii au deschis 617 dosare de la începutul pandemiei împotriva persoanelor care au încălcat masurile de izolare și carantină, potrivit Parchetului General.

408 dintre acestea au fost pentru zădărnicirea combaterii bolilor și 204 pentru fals în declarații. Doar în 51 de cazuri s-a început urmărirea penală in personam față de 66 de inculpați.

Potrivit unor surse judiciare, fostul polițist Nelu Lupu, care ar fi mințit că s-a întors din Israel și ar fi infectat cu noul coronavirus personalul și pacienții de la spitalul MAI Gerota, nu a fost pus încă sub urmărire penală.

Nici senatorul PNL Vergil Chițac, din pricina căruia Guvernul a intrat în izolare la începutul pandemiei, nu a fost pus sub acuzare.

Până acum, doar 16 dosare au fost trimise în judecată, iar 5 prin acorduri de recunoaștere a vinovăției.

270 de cazuri, adică aproape jumătate, au fost clasate.

Curtea Constituțională a decis că ordonanța de urgentă prin care a fost majorat cunatumul amenzilor din timpul stării de urgență încalcă legea fundamentală.

Ieri, Senatul a adoptat o propunere legislativă pentru anularea sancțiunilor date în acea perioadă și restituirea banilor celor care le-au plătit.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite