Jumătate din creșterea inflației din Uniunea Europeană, generată de scumpirea energiei. Analist economic: "Vom importa inflaţie"

Inflația a ajuns la aproape 11% în Uniunea Europeană, din cauza prețurilor la energie și alimente. Inclusiv în țările membre ale zonei euro, inflația se apropie de 10%, anunță Eurostat.

19 Octombrie 2022, 19:40 (actualizat 19 Octombrie 2022, 22:38) Știrile TVR |

Aproape jumătate din creștere e generată de scumpirea energiei, iar o treime de creșterea prețurilor alimentelor. Sunt state unde inflația anuală a depășit 20%. Este cazul țărilor baltice.

În schimb, în Franța, inflația a fost de puțin peste 6%.

VEZI și România, printre cele 18 ţări UE cu o inflaţie de două cifre în luna septembrie

Spania se află pe lista țărilor cu o inflație scăzută, sub media UE.

Oana Dobrescu, corespondent TVR în Spania: "În ultimul an, spaniolii au plătit cel mai mult pentru a-şi alimenta maşinile. Apoi uleiul de măsline, floarea soarelui sau alte sortimente s-au scumpit, în medie, cu peste 60%, la fel ca şi facturile la electricitate. Alte alimente de bază precum făina, cerealele sau untul costă cu o treime mai mult faţă de anul trecut".

România, însă, continuă trendul ascendent, iar pentru septembrie, instituţiile europene anunţă pentru ţara noastră o inflație de 13,4%, în timp ce Institutul de Statistică arată că cifra scumpirilor s-a apropiat de 16%.

Mădălina Chițu, jurnalist TVR: "Cele mai mari creșteri de preț înregistrate în ultimul an sunt la facturile la utilități. În septembrie, am plătit cu 70% mai mult pentru gaze față de anul trecut. Când vine vorba de mâncare, cel mai mult s-au scumpit zaharul, uleiul, cartofii și făina. Și prețul combustibilului a explodat în ultimul an. Un litru de carburant este mai scump cu peste 28 de procente".

Dragoș Cabat, analist economic: "Vom importa inflaţie, desigur, prin produsele pe care le importăm din Uniunea Europeană. Chiar dacă am fi avut, nu prea avem, dar chiar dacă am fi avut producători mai ieftini locali, aceştia îşi vor duce preţurile la nivelul competiţiei sau la nivelul UE, pentru că pur şi simplu ar putea, dacă nu, să exporte în UE în loc să vândă în România".

Pentru lunile viitoare, estimările experţilor arată că preţurile vor continua să crească, iar puterea de cumpărare a cetăţenilor va scădea.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI