Judeţul Maramureş, în stare de alertă pentru 30 de zile din cauza problemei gunoaielor. Tratarea și depozitarea deșeurilor vor fi asigurate timp de șase luni de operatori din Bihor

Deseuri menajere
Deseuri menajere
27 octombrie 2022, 10:38

Prefectul Rudolf Stauder a explicat că în hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se menţionează că tratarea şi depozitarea deşeurilor de la nivelul judeţului Maramureş vor fi asigurate, pentru o perioadă de şase luni, la operatori autorizaţi din judeţul Bihor, municipiul Oradea.

„În acest sens, tratarea şi depozitarea deşeurilor se vor realiza pe bază de contract încheiat între autorităţile responsabile în acest domeniu şi operatorii economici autorizaţi din judeţul Bihor, municipiul Oradea”, a precizat Rudolf Stauder.

Totodată, Instituţia Prefectului-Judeţul Maramureş va raporta lunar la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă stadiul îndeplinirii măsurilor pentru revenirea la starea de normalitate.

Prefectul judeţului Maramureş a adăugat că Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă nr.31/2022 prevede că măsurile care vor fi întreprinse în perioada stării de alertă includ creşterea capacităţii de răspuns, diminuarea impactului tipurilor de risc şi protejarea sănătăţii populaţiei.

Autoritățile din județul Maramureș au început închiderea gropilor de gunoi neconforme din 2014, de când se aplică și Sistemul Integrat de Management al deșeurilor, care prevedea și construcția unei gropi ecologice în satul Sârbi-Fărcaşa.

Acum, odată cu instituirea stării de alertă pentru 30 de zile autoritățile trebuie să găsească și o soluție sigură pentru depozitarea deseurior.

Consiliul Județean Maramureș, cel care derulează construcția Sistemului de management integrat al deșeurilor, este nevoit acum să facă și rampă provizorie, la Satu Nou, în timp ce lucrările la depozitul de la Sârbi Farcasa continuă cu pași mici.

Până când maramureșenii vor avea un depozit pentru deșeuri funcțional, gunoiul va fi trimis în Bihor. Situația va dura cel puțin 6 luni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite