Judeţul Galaţi, fruntaş la donatori: 1 din 17 gălăţeni vindecaţi de COVID-19 a donat plasmă hiperimună

Donare de sânge
Donare de sânge
17 iunie 2020, 08:57

Numărul donatorilor ar fi fost mai mare, dar unii voluntari au fost respinşi în urma testelor făcute de medici.

Am aflat că la Galaţi stăm foarte bine la procentul de donatori de plasmă. Informaţia ne-a venit de la societatea care a livrat echipamentul la Galaţi. Au aparate în toată ţara, ei au stabilit că centrul de Transfuzii din Galaţi este pe primul loc. Au lăudat echipa de la Galaţi pentru că a reuşit să-i mobilizeze pe donatori. Pe locul doi este centrul de la Piteşti, acolo au circa cinci pacienţi la suta de vindecaţi. Rezultatele sunt îmbucurătoare în condiţiile în care România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la recoltarea de plasmă convalescentă”, i-a explicat corespondentului MEDIAFAX, medicul Alexandru Nechifor.

Conform statisticilor, în judeţul Galaţi sunt 691 de persoane care s-au infectat cu virusul COVID-19 de la începutul epidemiei. Din acestea, 85 de persoane au murit, iar 417 au fost declarate vindecate. Cifrele donatorilor situează judeţul Galaţi pe primul loc în plan naţional, iar autorităţile îi îndeamnă pe cetăţeni să continue să vină la donare.

„Galaţiul pe primul loc la solidaritate. Avem cei mai mulţi donatori de plasmă hiperimună la suta de pacienţi vindecaţi de coronavirus. Este o veste bună, care bucură o întreagă comunitate. Avem deja 24 de oameni de bună credinţă care au donat pentru salvarea gălăţenilor aflaţi în stare gravă. Nu au donat doar plasmă, ci şi un pic de speranţă şi încredere celor aflaţi pe un pat de terapie intensivă”, a anunţat, pe Facebook, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

Medicii specialişti decid cine poate dona plasmă, în funcţie de rezultatele unor teste speciale. Procedura în sine nu este dureroasă, iar plasma donată se reface complet în cel mult două zile. Dintr-o singură donare se poate asigura plasmă hiperimună pentru trei pacienţi.

Conform protocoalelor stabilite de Guvern, procedura se realizează pe bază de voluntariat. Totuşi, nu oricine poate dona plasmă, iar reprezentanţii Centrului de Transfuzii din Galaţi spun că plasma recoltată ar fi fost în cantităţi mai mari dacă nu erau nevoiţi să respingă mai mulţi donatori.

„Ei trebuie să se califice ca orice alt donator. Dacă la teste nu au anticorpii doriţi, nu se califică. Am avut o persoană în această situaţie. Totuşi, noi nu-i refuzăm, îi putem trimite la Bucureşti, iar plasma recoltată se foloseşte în alte scopuri”, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Galaţi, Camelia Stoichicescu.

Pacienţii în stare gravă pot fi trataţi cu plasmă hiperimună recoltată de la pacienţi vindecaţi, pentru a dezvolta imunitate. Procedura utilizată în Europa şi în Statele Unite ale Americii se numeşte plasmafereză şi se realizează cu ajutorul unui dispozitiv medical. Galaţiul a fost unul dintre primele judeţe care a avut un astfel de aparat, obţinut de Consiliul Judeţean în urma unei donaţii din partea unui producător de echipamente medicale.

 

sursa mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite