Judecătorul CCR Valeriu Dorneanu, mesaje contradictorii pentru ziariști: „Să mă pupe-n f … presa!” și „Presa este un plămân prin care respiră o naţiune”

11 iunie 2022, 17:06

Fostul preşedinte al Curții Constituționale, Valer Dorneanu, ar fi sunat din greşeală un jurnalist care a înregistrat discuţia pe care acesta o avea cu angajaţii Curţii.

VALER DORNEANU, fost președinte al CCR: „Să mă pupe-n fund presa! Am destul necazuri”

IOANA AVĂDANI, director Centrul pentru Jurnalism Independent: Este un caz tipic de dublu discurs. Ceea ce crede individul, omul Dorneanu, că presa ar trebui să îl lase în pace, ca să vorbesc frumos, este, de fapt, adevărata sa poziţie faţă de presă. Că se poate trăi fără ea, că este o bătaie de cap. Ipocrizie, sigur, nu poate fi numită altfel.

Cu doar o oră înainte de acest apel, Valer Dorneanu transmitea un comunicat în care atitudinea față de presă era cu totul alta:

“Mandatul meu ca judecător constituţional s-a încheiat. Doresc, cu această ocazie, să vă mulţumesc pentru respectul şi pentru buna noastră colaborare (…). Cu sinceritate, îmi exprim aprecierea pentru semnificativa contribuţie în prezentarea cu obiectivitate a activităţii Curţii Constituţionale (…). „Presa este un plămân prin care respiră o naţiune”, minunate cuvinte ce aparţin marelui Arghezi, care redau cu fidelitate rolul şi importanţa jurnalismului autentic” – a transmis Valer Dorneanu presei.

Cei trei noi judecători, fostul senator PNL, Iulia Scântei, numită de Senat, fostul procuror Bogdan Licu, numit de Camera Deputaţilor, la propunerea PSD, şi Mihaela Ciochină, fost consilier prezidenţial, numită de preşedintele României, au depus astăzi jurământul la Cotroceni.

Klaus Iohannis le-a transmis și noilor membri “să fie un factor de echilibru şi să vegheze la respectarea Constituţiei”.

După ceremonie, plenul CCR s-a reunit pentru a alege un nou preşedinte. Marian Enache a fost votat în unanimitate pentru un mandat de trei ani. Enache este din 2016 judecător constituțional şi anterior a fost deputat PSD şi avocat.

Membrii Curţii sunt numiți de Senat, Camera Deputaţilor și Președinția României, iar mandatul lor e de 9 ani. Indemnizația lor e în jur de 24 de mii de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite