Judecătorul care o cerceta pe fiica lui Ramzan Kadîrov ar fi murit în explozia de pe Podul Kerci. Autoritățile ruse, acuzate de mușamalizare

Momentul exploziei de pe podul Kerci
Momentul exploziei de pe podul Kerci
12 octombrie 2022, 17:48

Primele publicații care au anunțat moartea lui Maslov au fost Moskovski Komsomoleț și canalul de Telegram VChK-OGPU. Potrivit acestora, Maslov călătorea pe pod la bordul unui SUV Cadillac Escalade, împreună cu doi istorici și ghizi din Sankt Petersburg, Eduard Ciuciakin și soția sa Zoia Sofronova, precum și un antrenor de fitness, Gleb Orgetkin, din Evpatoria.

Toți patru au fost uciși, relatează site-ul Meduza.

Serghei Maslov conducea mașina care a fost văzută pe imaginile de pe camerele de supraveghere depășind camionul în care, susțin anchetatorii ruși, s-ar fi aflat explozibili.

După ce explozia a provocat prăbușirea unui segment de pod, mașina a căzut în mare, mai scriu sursele citate.

Serviciul de presă al Curții de Arbitraj a declarat pentru presă că nu deține „informații confirmate” cu privire la moartea lui Maslov, precizând că verifică informația.

Maslov se afla în vacanță în momentul exploziei și se spune că ar fi deținut proprietăți în Crimeea. Imediat după deflagrație, anchetatorii ruși s-au grăbit să anunțe că trei civili au fost uciși, în timp ce vestea despre al patrulea deces – al lui Maslov – nu a apărut până marți, alimentând suspiciunile unor jurnaliști cum că autoritățile ar fi încercat să mușamalizeze moartea acestuia.

O sursă juridică a declarat că era „neobișnuit de independent și incoruptibil”, având cazuri „sensibile” ce implicau dispute de afaceri mari.

Canalul de Telegram Cheka-OGPU a speculat că este posibil ca explozibilii să se fi aflat în mașina lui Maslov, mai degrabă decât în camion.

„Ultimul caz de care se ocupase judecătorul Maslov a fost unul în care fiica lui Ramzan Kadîrov era implicată în calitate de acuzat”, potrivit Cheka-OGPU, cu un grup editorial, Conde Nast.

Divizia rusă a grupului editorial Conde Nast a intentat un proces împotriva unei case de modă condusă Aișat Kadîrova în august, dar a renunțat în mod neașteptat la proces două săptămâni mai târziu. Au existat suspiciuni de presiuni politice.

Serviciul federal de securitate rus (FSB) a anunţat miercuri arestarea a opt persoane – cinci ruşi şi trei cetăţeni din Ucraina şi Armenia – suspectate de implicare în organizarea exploziei care a avariat sâmbătă podul Kerci, ce face legătura între peninsula Crimeea şi Rusia, informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Într-un comunicat, FSB a afirmă că ”atacul terorist” a fost organizat de Direcţia centrală de informaţii a Ministerului Apărării ucrainean şi de şeful ei, Kirilo Budanov.

Potrivit aceleiaşi surse, explozibilul a fost ascuns în cutii de ”role de film” trimise în luna august din portul ucrainean Odesa, care ulterior au tranzitat Bulgaria, Georgia şi Armenia înainte de a intra în Rusia.

Ucraina nu a confirmat în mod oficial implicarea sa în incident, dar unele oficialităţi de la Kiev au salutat avarierea podului Kerci.

Deflagraţia a distrus o secţiune a podului lung de 19 kilometri, oprind temporar traficul rutier. De asemenea, au fost distruse mai multe vagoane-cisterne cu combustibil care urmau să ajungă în Crimeea.

Podul Kerci, inaugurat personal de preşedintele Vladimir Putin în 2018, devenise vital din punct de vedere logistic pentru campania sa militară contra Ucrainei. Liderul de la Kremlin a ordonat lovituri ”masive” cu rachete cu rază lungă de acţiune după ce a acuzat Kievul că este vinovat pentru explozia survenită sâmbătă.

Pe de altă parte, FSB a afirmat că a dejucat o tentativă de atentat în regiunea Moscova şi o alta în Briansk, nu departe de frontiera cu Ucraina, acuzând Kievul de pregătirea acestor atacuri.

În două comunicate separate, FSB menţionează că a arestat un ucrainean suspectat de pregătirea unui atac cu un lansator de rachete în regiunea Moscova şi că un alt cetăţean ucrainean este acuzat că intenţiona să organizeze un atac cu explozibil contra unui centru logistic din Briansk.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite