Judecători italieni, cercetaţi disciplinar după ce un rus căutat de SUA a fugit din arestul la domiciliu

Judecată
Judecată
19 aprilie 2023, 19:35

Cetăţeanul rus Artiom Uss era dat în urmărire de SUA pentru vânzarea ilegală a unor tehnologii americane către companii ruse din sectorul producţiei de armament şi fusese arestat în octombrie pe aeroportul Malpensa din Milano.

El este acuzat în SUA că, împreună cu alţi patru ruşi şi cu doi brokeri de petrol venezueleni, a cumpărat din SUA componente electronice destinate echipării avioanelor, radarelor sau rachetelor, şi le-a revândut unor companii militare ruseşti prin intermediul unei companii-paravan, ocolind astfel sancţiunile împotriva Rusiei.

În aşteptarea unei decizii judiciare privind extrădarea, Artiom Uss se afla în arest la domiciliu, monitorizat cu o brăţară electronică, la locuinţa sa din Basiglio, la periferia oraşului Milano. Un tribunal italian a validat la sfârşitul lunii martie extrădarea sa către SUA, iar imediat apoi el a dispărut, probabil ajutat de serviciile secrete ruseşti. Brăţara electronică a declanşat alarma, dar până la sosirea poliţiei rusul a reuşit să fugă.

„Sunt în Rusia! Pe parcursul ultimelor zile deosebit de tensionate am avut oameni puternici şi de încredere alături de mine. Doresc să le mulţumesc”, a declarat Artiom Uss, fiul guvernatorului regiunii siberiene Krasnoiarsk, pentru agenţia RIA Novosti, pe 4 aprilie.

Potrivit unor surse citate de Reuters, ministrul italian al Justiţiei, Carlo Nordio, i-a acuzat pe judecătorii Curţii de Apel din Milano de „neglijenţă flagrantă şi inexcuzabilă” pentru decizia lor din noiembrie de a lăsa suspectul în arest la domiciliu în loc să-l menţină în detenţie, în pofida opoziţiei Biroului Procurorului General, care atrăsese atenţia asupra riscului ca acesta să încerce să scape.

Curtea de Apel din Milano nu a comentat imediat decizia ministrului Justiţiei, care în schimb a fost dezaprobată de Asociaţia Naţională a Magistraţilor (ANM) din Italia, aceasta considerând că ministrul Carlo Nordio subminează independenţa justiţiei şi încearcă să distragă atenţia de la modul defectuos în care guvernul din care face parte a gestionat cazul rusului fugar.

Şi asociaţia avocaţilor din Milano a denunţat acţiunea ministrului drept un „puternic element de intimidare” la adresa instanţei, în timp ce surse judiciare amintesc că în Italia este neobişnuit ca guvernul să intervină în hotărârile cu caracter tehnic ale justiţiei.

Fuga rusului pune într-o situaţie stânjenitoare guvernul condus de Giorgia Meloni, care ea însăşi a criticat decizia de a i se acorda acestuia arestul la domiciliu. Ministrul Justiţiei este aşteptat joi în faţa Parlamentului pentru a da explicaţii în acest caz.

Artiom Uss a declarat agenţiei RIA Novosti că s-a sustras arestului la domiciliu din cauza deciziei „politice” de a-l extrăda Statelor Unite, decizie care, potrivit lui, Italia a luat-o „sub presiunea autorităţilor americane”. „În timp ce eu am mizat iniţial pe imparţialitatea sa, tribunalul italian a dat dovadă de un partizanat politic evident”, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite