Judecaţi pentru infracţiuni contra umanităţii. Procesul securiştilor inculpaţi în dosarul morţii disidentului Gheorghe Ursu

Procesul securiştilor, inculpaţi în dosarul morţii violente a disidentului Gheorghe Ursu, a început la instanţă supremă cu o amânare. Unul dintre ei a cerut un nou termen pentru a-şi angaja un avocat. Este pentru prima oară când ofiţeri ai fostei Securităţi sunt judecaţi pentru infracţiuni contra umanităţii. Fiul lui Gheorghe Ursu, Andrei Ursu, este invitatul Orei de Ştiri, vineri seară.

24 Februarie 2017, 15:22 (actualizat 24 Februarie 2017, 17:01) Știrile TVR |
Judecați pentru crime împotriva umanitații
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Securiştii din dosarul morţii disidentului Gheorghe Ursu au venit vineri dimineaţa la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Sunt judecaţi chiar în fostul sediu al Departamentului Securităţii Statului, unde acum funcţionează Instanţa Supremă!

Jurnalist: Sunteţi judecat pentru infracţiuni contra umanităţii, în dosarul disidentului Gheorghe Ursu consideraţi că aveţi o vină, vă simţiţi responsabil?

Marin Pârvulescu: Nu!

A fost răspunsul sec, rostit de Marin Pârvulescu, maior în rezerva din fosta Direcţie de Cercetări Penale a Securităţii comuniste şi anchetatorul direct al inginerului Ursu. Colonelul în rezerva Vasile Hodiş, şi el parte din acelaşi sistem represiv al fostei securităţi, nu a dorit să răspundă întrebărilor jurnaliştilor.

Procurorii militari spun că Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş au exercitat acţiuni represive şi sistematice, care au dus la violente fizice şi psihice asupra inginerului Ursu, iar astfel i-au încălcat dreptul la viaţă. Fostul şef al Securităţii, Tudor Postelnicu, este şi el inculpat pentru complicitate la aceste infracţiuni, deoarece a ascuns caracterul represiv şi politic al acţiunilor.

Inginerul Gheorghe Ursu a fost anchetat, torturat şi în final ucis, în 1985, pentru curajul sau de a critica regimul Ceauşescu.

Inginerul Gheorghe Ursu s-a opus ordinului criminal al lui Ceauşescu de a stopa consolidarea clădirilor avariate dar încă locuite, la doar câteva luni după cutremurul devastator din 1977. Şi a trimis o scrisoare postului de radio Europa Liberă.

După Revoluţie, o parte din călăii lui Gheorghe Ursu au fost condamnaţi: doi ofiţeri de miliţie şi un informator plasat în celula sa. Miliţienii au stat însă doar câţiva ani după gratii pentru că beneficiază, mereu, de întreruperea executării pedepsei.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 12°C
IASI 11°C 5°C
CLUJ 17°C 6°C
CONSTANTA 20°C 15°C
CRAIOVA 13°C 7°C
BRASOV 17°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI