Jucătoarea de tenis Shuai Peng a vorbit cu președintele Comitetului Olimpic Internațional. Sportiva fusese dată dispărută, după acuzații la adresa unui oficial chinez

22 noiembrie 2021, 08:52

Sportiva a avut o conversație video de o jumătate de oră cu președintele Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach. Shuai Peng a spus că e bine, e în siguranță la Beijing, dar dorește ca în acest moment să i se respecte intimitatea.

Conversația a avut loc în urma presiunilor internaționale la adresa Chinei.

Existau temeri că poate nici nu mai e în viață în urma acuzațiilor de viol formulate la adresa unui înalt demnitar al regimului comunist de la Beijing.

La convorbirea video au asistat și președinta Comisiei pentru sportivi, Emma Terho, precum și Li Lingwei, reprezentantul CIO în China. CNN precizează că nu a avut acces la înregistrarea video.

Potrivit CIO, Peng a acceptat o invitație de a lua cina cu Thomas Bach, Emma Terho și Li Lingwei, la Beijing, în ianuarie, când se vor deschide Jocurile Olimpice de iarnă din 2022.

Shuai Peng, în vârstă de 35 de ani, l-a acuzat pe reţelele de socializare pe fostul vicepremier Zhang Gaoli – care din 2013 până în 2018 a fost unul dintre cei mai puternici şapte politicieni ai Chinei – că a forţat-o să facă sex în urmă cu trei ani, înainte de a o face amanta lui. Acuzaţia a fost postată pe 2 noiembrie pe contul oficial Weibo al jucătoarei, echivalentul chinezesc al Twitter.

De pe site-urile și platformele social media din China au dispărut toate menționările numelui lui Peng și subiectele legate de acuzația făcută de acestea.

Presa de stat chineză a publicat miercuri o scrisoare despre care a afirmat că îi aparține jucătoarei. „Ştirea din acel comunicat, inclusiv afirmaţia cu privire la agresiunea sexuală, nu este adevărată. Nu am dispărut şi nu sunt în pericol. Doar m-am odihnit acasă şi totul este în regulă. Mulţumesc din nou pentru că vă pasă de mine”, se arăta în mesajul transmis de presa controlată de Beijing.

Scrisoarea a fost primită cu scepticism și cu îngrijorare față de siguranța jucătoarei. Asociația de Tenis Feminin (WTA) a declarat că își va retrage turneele din China dacă situația sportivei nu este lămurită. WTA a solicitat o anchetă, iar lumea tenisului, printre care jucătoare de top, precum  Simona Halep, Serena Williams și Naomi Osaka, au postat pe rețele sociale mesaje de sprijin pentru Shuai Peng, însoție de hashtag-ul #WhereIsPengShuai.

Într-un interviu acordat postului CNN, preşedintele WTA, Steve Simon, a ameninţat că va retrage competiţiile de tenis feminin din China dacă nu se va clarifica această problemă.

 

Liderul ATP, sârbul Novak Djokovic, a anunţat că „susţine” WTA, asociaţia care gestionează circuitul profesionist de tenis, în ameninţarea sa de retragere a competiţiilor din China, dacă Beijingul nu va face lumină în cazul jucătoarei Peng Shuai.

În weekend, Shuai Peng ar fi participat la un turneu de tenis la Beijing, conform fotografiilor oficiale publicate de turneul organizat de China Open.

Peng poate fi văzută printre invitaţii de la Fila Kids Junior Tennis Challenger. Hu Xijin, redactorul-şef al ziarului Global Times, susţinut de stat, a postat pe Twitter imagini video cu participarea lui Peng Shuai la turneul de duminică.

În înregistrările video postate de Hu şi de un reporter Global Times, Shuai Peng apare într-un rând de persoane care sunt prezentate publicului, în timp ce crainicul anunţă: „De două ori campioană de Grand Slam, fostă numărul 1 mondial la dublu feminin – Peng Shuai!”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite