Jucătoarea americană de baschet Britnney Griner a ajuns acasă. Administraţia Biden l-a eliberat la schimb pe traficantul de arme Viktor Bout

9 decembrie 2022, 14:41

Avionul care a adus-o acasă pe Britnney Griner a ajuns în San Antonio Texas. Jucătoarea urmează să fie consultată de medici, dar potrivit Casei Albe se simte bine şi pare într-o stare bună.

Griner a fost arestată în februarie pe aeroportul din Moscova după ce în geanta ei au fost găsite fiole cu ulei de cannabis.

A fost condamnată la 9 ani de închisoare dar a putut reveni acasă după doar 10 luni în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia, prin care SUA l-au predat de notoriul traficant de arme Viktor Bout.

Schimbul a avut loc pe aeroportul din Abu Dhabi. Anunţul eliberării lui Britanny Griner a fost făcut de la Casa Albă de preşedintele Biden alături de care s-a aflat şi soţia jucătoarei.

Recuperarea jucătoarei a venit cu preţul eliberării lui Viktor Bout, supranumit Negustorul morţii.

Traficantul de arme era de 12 ani în închisoare, unde ispăşea o condamnare de 25 de ani. Fusese prins de americani în 2008 în Thailanda, extrădat şi apoi condamnat în 2012.

Viktor Bout a ajuns la Moscova unde a fost aşteptat de mama lui şi de soţie şi a povestit că trimiterea lui acasă a fost o adevărată surpriză.

Eliberarea lui Bout a fost salutată de ambasadorul Rusiei la Washington care a spus că sunt discuţii şi pentru alte schimburi de prizonieri între cele două ţări.

Este al doilea schimb de prizonieri făcut de SUA şi Rusia anul acesta, după ce în aprilie americanii l-au adus acasă pe un fost militar la schimb cu un pilot rus.

După ce va primi îngrijiri medicale Britanny Griner se va alătura unui program special al Departamentului Apărării prin care foştii deţinuţi sunt reacomodaţi la o viaţă normală.

Eliberarea sa a fost însă criticată de unii republicani, pe de o parte pentru preţul plătit, darea la schimb a lui Bout, dar şi pentru că administraţia Biden nu a reuşit să obţină şi eliberarea lui Paul Whelan, fost militar american aflat de patru ani în închisoare în Rusia acuzat de spionaj.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite