Josep Borrell cere accelerarea livrărilor de muniţii pentru Ucraina

Josep Borrell
Josep Borrell
13 mai 2023, 15:33

Oficialul european se află la Stockholm, unde găzduieşte, alături de ministrul de externe al Suediei, Tobias Billstrom, Forumul ministerial UE-Indo-Pacific, în contextul preşedinţiei suedeze a Uniunii Europene.

Potrivit lui Borrell, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a afirmat în faţa omologilor săi europeni, cu care s-a întâlnit la Stockholm, că Ucraina are nevoie de mai multă susţinere pentru a se apăra de agresiunea Rusiei.

Întrebat cum ar putea acţiona europenii pentru aprovizionarea mai rapidă cu muniţii a Ucrainei, Borrell arătat că statele membre ale Uniunii ar putea recurge la rezervele naţionale şi trebuie să depăşească obstacolele logistice. El a precizat că Ucraina are nevoie în special de muniţie cu rază lungă de acţiune, deoarece „ruşii bombardează de la distanţe mari”, iar „ucrainenii trebuie să aibă capacitatea de a ajunge (…) la aceleaşi distanţe”.

Înainte de întâlnirea cu miniştrii europeni de externe, Kuleba a susţinut acelaşi lucru – prioritatea trebuie să fie muniţia de artilerie cu rază lungă de acţiune.

UE a aprobat la nivel ministerial, în martie, un plan în valoare de cel puţin două miliarde de dolari pentru a asigura Ucrainei un milion de proiectile de artilerie şi rachete într-un interval de 12 luni. Planul se bazează pe disponibilitatea ţărilor europene de a trimite muniţie din stocurile existente şi pe comenzile viitoare făcute în comun.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă