Josep Borrell, despre implicarea Iranului în războiul din Ucraina: Este un lucru care va fi discutat … vom căuta dovezi concrete

Josep Borrell
Josep Borrell
17 octombrie 2022, 14:07

 

Rusia este „din ce în ce mai izolată” și „pierde acest război”, a declarat Josep Borrell, la sosirea la Luxemburg pentru o reuniune cu miniștrii de Externe ai UE.

Întrebat despre implicarea Iranului în războiul din Ucraina, Borrell a spus: „Acesta este un lucru care va fi discutat… și vom căuta dovezi concrete despre participarea (Iranului)”.

Miniștrii de Externe ai UE urmează să discute despre „soluţiile de pace, sprijinul militar” și o „misiune de formare” pentru a sprijini Ucraina, a adăugat Borrell.

UE ar putea decide noi sancțiuni împotriva Iranului în legătură cu această chestiune, potrivit a doi diplomați implicați în pregătirea discuțiilor dintre miniștri, dar nu sunt așteptate măsuri detaliate chiar de luni.

Ministrul danez de externe, Jeppe Kofod, a spus că UE ar trebui să reacționeze cu fermitate la noile atacuri aeriene asupra Kievului, unde dronele au lovit luni dimineață clădiri din apropierea gării centrale în timpul orelor de vârf.

„Ce putem vedea acum: Drone iraniene sunt folosite se pare pentru a ataca centrul Kievului, aceasta este o atrocitate”, a declarat Kofod, afirmând că UE trebuie să ia „măsuri concrete” ca răspuns la acest lucru, precum și la faptul că Teheranul a luat măsuri de reprimare a protestatarilor din Iran.

Blocul comunitar era deja pregătit să impună luni interdicții de călătorie și să înghețe bunurile a aproximativ 15 iranieni implicați în represiunea guvernamentală începută luna trecută împotriva manifestanților revoltați de moartea în custodia poliției a tinerei Mahsa Amini.

Iranul a respins în mod repetat afirmațiile Kievului și ale serviciilor de informații americane potrivit cărora furnizează drone kamikaze pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei.

Dezmințirile din partea Teheranului vin după o serie de atacuri mortale cu drone lansate luni de Rusia în Ucraina.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite