Josep Borrell, despre consolidarea apărării Uniunii Europene: Acum a sosit momentul să trecem de la vorbe la fapte, este momentul să acţionăm

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a apreciat marţi că a venit momentul să se acţioneze pentru consolidarea apărării europene şi a adăugat că reaprovizionarea Celor 27 cu echipament de apărare reprezintă ''cea mai urgentă provocare'', transmite EFE, citată de Agerpres.

11 Octombrie 2022, 13:10 (actualizat 11 Octombrie 2022, 13:24) Știrile TVR |
Josep Borrell

''În ultimul an am făcut multe declaraţii şi ne-am asumat multe angajamente pentru a consolida apărarea Uniunii Europene. Acum a sosit momentul să trecem de la vorbe la fapte, este momentul să acţionăm'', a declarat politicianul spaniol la cea de-a doua ediţie a Conferinţei de Securitate şi Apărare Europeană care se desfăşoară marţi la Bruxelles.

Borrell a adăugat că, dat fiind că valorile şi securitatea UE sunt ''în joc'', cooperarea în domeniul apărării între cei 27 ''nu este un lux, ci o datorie''.

''Este cheia pentru a supravieţui, despre aceasta este vorba'', a insistat el, subliniind totodată că UE trebuie să refacă aprovizionarea cu echipament militar, care s-a diminuat după sprijinul acordat Ucrainei.

''Cea mai urgentă provocare a noastră acum este să refacem echipamentul militar şi să ne reaprovizionăm pentru a continua să sprijinim Ucraina, pentru a acoperi breşele critice şi a da un impuls bazei tehnologice şi industriale de apărare şi, pentru a avea succes şi a fi eficienţi, este nevoie să facem toate astea împreună, ca europeni'', a apreciat şeful diplomaţiei europene.

Borrell a adăugat că, la 24 februarie, odată cu declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, lumea s-a schimbat ''în mod fundamental'', iar ''perspectivele noastre'' s-au modificat ''în mod dramatic''.

''Invazia neprovocată a Ucrainei de către Rusia ne-a amintit totodată nevoia urgentă de a ne consolida cooperarea în domeniul securităţii şi apărării'', a insistat el.

Şeful diplomaţiei europene a amintit că, în martie, UE a adoptat noua sa strategie de securitate şi apărare pentru următorii 10 ani, cunoscută sub numele de ''Busola strategică'', şi a recunoscut că această strategie va trebui actualizată.

''Este un punct de cotitură important pentru politica de securitate şi de apărare a Uniunii, care ne oferă o direcţie strategică pentru următorii cinci până la 10 ani şi care va trebui să fie actualizată, căci următorii cinci ani vor fi complet diferiţi de tot ceea ce ne-am putut noi imagina atunci când am elaborat strategia'', a comentat el.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI