Jorge Mario Bergoglio, omul de sub mantia papală

Fiecare nouă alegere a unui Papă este în cele din urmă o loterie, în care grupurile de cardinali mizează pe acel candidat care are un comportament previzibil. Nu a fost cazul cu Papa Francisc, cel care s-a dovedit a fi un Suveran Pontif al surprizelor. Dar semnele existau încă din anii petrecuţi ca episcop de Buenos Aires.

23 Mai 2019, 10:40 (actualizat 23 Mai 2019, 16:43) Știrile TVR |
Pasiunile unui Papă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Destinul unui copil cuminte

Jorge Mario Bergoglio, născut în 1936, este unul dintre cei 5 copii ai unei familii de imigranți italieni. Tatăl său era muncitor la calea ferată, dar condiția modestă a părinților nu l-a impiedicat să studieze. Profesorul Iosif Antili din Iași l-a cunoscut personal pe Sfântul Părinte și această întâlnire l-a impulsionat să cerceteze în amănunt perioada devenirii sale ca preot.

Am rămas impresionat de privirea lui, atât de blândă și de caldă, te privește ca și cum ar fi egalul tău. Marile lui pasiuni erau dansul, tangoul, sportul, este fanul lui Fan Loreyo de Almago și a avut și o prietenă. El a devenit tehnician chimist, în farmacie și când mama sa a aflat că vrea să devină preot, i-a spus - m-ai păcălit, ai zis că vrei să devii medic și el i-a răspuns: da, dar medic pentru suflete!, povestește preotul Iosif Antili, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iaşi.

Pasiunile unui suveran modest

Papa Francisc are o pasiune declarată pentru tangoul argentian. Dar ca orice argentinian care iubește fotbalul, și Suveranul Pontif are o echipă preferată, San Lorenzo de Amagro, un club fondat de părintele Lorenzo Massa, acum un secol. Conaționalul său, fotbalistul Lionel Messi i-a completat colecția  de tricouri de fotbal, cu unul de al său, pe care cvadruplul câştigător al Balonului de Aur i-a scris "cu multă afecţiune".

Papa este însă și un doctor al bisericii, remarcabil teolog, cu specializări în filosofie, literatură și psihologie. A predat timp îndelungat la diferite colegii catolice din țara natală. O altă pasiune a Suveranului Pontif sunt cărțile. Citește în orice călătorie și nu renunță la această placere, oriunde ar merge prin lume.

Papei îi plac și filmele neorealismului italian. Vorbește cursiv spaniola, limba oficială a Argentinei, italiana, limba maternă a părinților, engleza, franceza, latina, germana, limbă în care și-a redactat teza de filosofie și puțină portugheză.

Bergoglio s-a numărat printre puţinii cardinali care a refuzat acordarea de titluri și privilegii. Când a sosit la Roma pentru întrunirea Conclavului cardinalilor nu a folosit autoturismele oficiale, așa cum obișnuia să facă şi în perioada de episcopate. Mai circulă și astăzi, ocazional, cu autobuzul.

Poate puțini știu, dar din 24 noiembrie 2017, Papa Francisc a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN PAPA FRANCISC ÎN ROMÂNIA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 29°C
IASI 21°C 25°C
CLUJ 19°C 21°C
CONSTANTA 23°C 25°C
CRAIOVA 22°C 22°C
BRASOV 20°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI