Johannes Hahn, comisar european: Sprijinim România să devină competitivă; ne așteaptă probabil și alte crize

Comisarul european Johannes Hahn a declarat, joi, într-o conferință comună cu premierul Ludovic Orban, că România va fi sprijinită să devină și mai competitivă, deoarece „pe viitor ne așteaptă probabil și alte crize”. Hahn a discutat cu Orban planul de relansare economică a României și a UE.

15 Octombrie 2020, 12:47 (actualizat 15 Octombrie 2020, 12:50) |
Johannes Hahn, comisar european

„Am ales Bucureștiul pentru a discuta temele importante și legate de strategia referitoare la reziliență, care este deosebit de importantă, și Consiliul Europei din iulie a acordat o atenție deosebită. Peste toate acestea, pentru programul Next Generation EU. Prin urmare am acordat o atenție fără precedent a acestor aspecte. Deja de șapte ani Uniunea Europeană se concentrează asupra acestor aspecte, dar de acum, în condițiile actuale, ne vom focusa cu mai mare intensitate pentru a vedea cum aceste fonduri și acești bani pot veni în ajutor, în viitor, și în ce mod să investim în acest viitor, nu doar se umplem anumite goluri. România, de pildă, ar trebui să devină mai rezilientă și să o sprijinim să își revină, să devină și competitivă deoarece în viitor ne așteaptă probabil și alte crize”, a spus comisarul european responsabil pentru buget și administrație, Johannes Hahn.

Hahn a spus că a discutat, joi, cu premierul Ludovic orban planul de revenire pentru economia României, despre care comisarul european și-a exprimat speranța că nu va fi „prea îndelungat”.

„Acesta implică și buget, și termene foarte concrete. România să se numere printre cei mai importanți beneficiari. Aceste fonduri vor fi la dispoziția României pentru următorii ani”, a mai spus Hahn.

Johannes Hahn a mai spus că speră că Guvernul României va reuși să gestioneze oportunitățile și să le valorifice, astfel încât, pe viitor, România să poată deveni unul din jucătorii cheie în Parlamentul European.

„Vreau să spun că acum ne aflăm în plin mijloc al crizei și ar trebui să începem să vedem lumina de la capătul tunelului. Ceea ce ține de Uniune, vom face și să vedem care este suma care este necesară și pentru revenirea țării dumneavoastră”, a mai spus comisarul european.

Prioritățile în acest sens sunt investițiile în mecanismele care să combată schimbările climatice și energia verde.

Premierul Ludovic Orban a declarat, la rândul său, că discuțiile au fost despre planul de relansare economică al Uniunii Europene, cu specific pe structura planului național de reziliență și recuperare.

„Am evidențiat că noi vom susține Comisia Europeană și poziția noastră va fi aceea de a sprijini adoptarea cât mai rapidă a tuturor reglementărilor necesare, astfel încât atât bugetul UE, reglementările aferente exercițiului financiar multianual să fie adoptat într-un termen cât mai scurt și, de asemenea, toate detaliile legate de planul de relansare economică care a fost adoptat de Consiliul European”, a spus Orban.

 

 

sursa mediafax

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 11°C
IASI 8°C 10°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 8°C 9°C
CRAIOVA 10°C 9°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI