Președintele Joe Biden va ține în Congres, la ora 4.00, ora României, discursul despre Starea Uniunii. Între scandalul balonului chinezesc și sondajele care nu arată prea bine în privința popularității sale, liderul de la Casa Albă va încerca, potrivit unor analiști, să marcheze puncte politice și să traseze direcții strategice în privința unor subiecte externe.
Discursul va fi transmis în direct de principalele rețele americane de televiziune și i-ar putea oferi președintelui o șansă de a modela percepția publică asupra unor teme majore.
Potrivit unui sondaj al Washington Post, peste 60% dintre americani consideră că Joe Biden nu a făcut mare lucru din ianuarie 2021, de când a ajuns la Casa Albă.
Președintele ar putea miza, susțin unii analiști, pe un discurs pragmatic, nu emoțional. Reforme economice, investiții sau creșterea economică sunt elemente care nu impresionează electoratul.
Așa că se așteaptă ca discursul să includă și aspecte legate de reducerea costului vieții, locuri de muncă și infrastructură modernizată.
Președintele Biden, care vrea să candideze și în 2024, știe că șansa sa este să se prezinte nu ca un candidat al inimii, ci că unul al rațiunii, mizind pe dialogul politic.
NATHANIEL BIRKHEAD, profesor de ştiinţe politice, Universitatea Kansas: Factorul oratoric este cu siguranță o abilitate importantă. Corect, Reagan a avut-o, Clinton a avut-o, Obama a avut-o. Dar o retorică eficientă nu este esențială pentru a fi un președinte eficient. Și cred că acest lucru vedem la Biden. Mesajul în sine va fi, probabil, despre infrastructură şi alte domenii în care poate negocia cu republicanii în Camera Reprezentanţilor, iar publicul să susţină.
Starea Uniunii va include și teme de politică externă. Joe Biden va putea să se prezinte ca un pilon esențial al răspunsului occidental dat invaziei ruse în Ucraina.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, președintele va vorbi despre leadershipul Americii în lume și despre gestionarea rivalității strategice cu China. În condițiile în care adversarii îl acuză că nu ar fi fost suficient de ferm în problema balonului chinezesc, care a survolat teritoriul american mai multe zile înainte să fie doborât.