Joe Biden, după întâlnirea cu preşedintele finlandez şi cu premierul suedez: Este o zi memorabilă. Astăzi nu există nicio îndoială că NATO e relevantă, e eficientă, că e nevoie de această alianță mai mult ca niciodată

Președintele SUA Joe Biden despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Președintele SUA Joe Biden despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO
19 mai 2022, 18:05

„Nu este doar o zi frumoasă, este, din punctul meu de vedere și al echipei mele, o zi memorabilă. Este o zi foarte, foarte bună”, a declarat Joe Biden la conferința de presă organizată la Casa Albă.

„Astăzi sunt mândru să îi primesc și să ofer sprijinul puternic al Statelor Unite pentru cererile de aderare depuse de două mari democrații, de către doi parteneri apropiați, extrem de capabili, pentru a se alătura celei mai solide și puternice alianțe defensive din istoria lumii. Sunt două țări mândre, independente, care își exercită dreptul suveran, cu toată puterea statală, de a decide asupra propriei securități”, a adăugat Biden.

„Domnule președinte Niinisto și doamnă premier Andersson, este o mare onoare să vă am alături aici, la Casa Albă, în momentul în care Suedia și Finlanda încep procesul de aderare la NATO. Din ruinele celui de-al doilea război mondial s-a format NATO. În cele 7 decenii care au urmat, NATO s-a dovedit o alianță indispensabilă, dedicată unei Europe întregi, libere și în pace. Dar în ultimii ani au început să apară îndoielile. Mai era NATO relevantă? Mai era eficientă? Mai era nevoie de ea în lumea secolului XXI? Astăzi nu există nicio îndoială că NATO este relevantă, că este eficientă și că este nevoie de ea acum mai mult ca niciodată”, a explicat președintele Statelor Unite ale Americii.

„Alianța indispensabilă deceniilor care au trecut încă este indispensabilă pentru lumea de astăzi și aș spune și că pentru ziua de mâine. Decizia Suediei și a Finlandei este mărturie a acestui angajament. Este vorba despre viitor, despre o alianță revitalizată, care are instrumentele și resursele, claritatea și convingerea a ne apăra valorile împărtășite și de a conduce lumea”, a mai arătat Biden.

„Suedia și Finlanda au instituții democratice puternice, armate puternice și economii puternice și transparente, și un simț moral puternic a ceea ce este corect. Îndeplinesc fiecare cerință a NATO. (…) Doi membri noi NATO în nord vor întări securitatea Alianței noastre și vor adânci cooperarea de securitate”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Cei doi lideri nordici au dat asigurări că sunt gata să discute cu Turcia despre îngrijorările ei, pentru ca aceasta să-şi ridice opoziţia faţă de aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO.

„Ca aliaţi în cadrul NATO, vom apăra securitatea Turciei. Condamnăm terorismul sub toate formele sale”, a declarat Sauli Niinisto. Premierul suedez Magdalena Andersson a subliniat în același context că un dialog este în curs pentru a rezolva aceste probleme cu Turcia.

Finlanda și Suedia au depus oficial, miercuri, cererea de aderare la NATO.

Preşedintele american Joe Biden a salutat cu căldură acest demers.

”În timp ce cererile lor de aderare la NATO sunt examinate, Statele Unite colaborează cu Finlanda şi Suedia pentru a rămâne vigilente în faţa oricărei ameninţări împotriva securităţii noastre comune şi pentru a descuraja şi a face faţă oricărei agresiuni sau ameninţări cu agresiunea”, a asigurat, într-o primă reacție, Preşedinţia SUA.

VEZI și Josep Borrell: Aderarea Suediei şi Finlandei la NATO ar întări Uniunea Europeană

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Kogălniceanu devine cea mai mare bază NATO din Europa

Cum arată scenariul unei invazii a lui Vladimir Putin în Europa