Joe Biden, după atacul armat în care au murit 19 copii și doi adulți: Când, pentru numele lui Dumnezeu, vom înfrunta lobby-ul armelor?

25 mai 2022, 08:14

Presupusul atacatorul a murit şi el în tragedia care a lovit localitatea situată la aproximativ 130 de kilometri vest de San Antonio. Motivele atacului, unul dintre cele mai grave produse într-o şcoală, sunt, deocamdată, necunoscute.

Preşedintele american Joe Biden, vizibil marcat, a lansat un apel la a ‘înfrunta lobby-ul armelor’, astfel încât să fie luate măsuri de reglementare, în timp ce America reintră în coşmarul atacurilor armate în şcoli,

„Speram, când am devenit preşedinte, să nu am de a face cu asta. Când, pentru numele lui Dumnezeu, vom înfrunta lobby-ul armelor? E vremea să transformăm această durere în acţiune, pentru fiecare părinte, pentru fiecare cetăţean din această ţară, e vremea să acţionăm!”, a declarat Biden, informat despre tragedie în avionul care îl readucea din turneul diplomatic din Asia.

Sunt dezgustat şi obosit”, a mai declarat liderul de la Casa Albă.

„Nu-mi spuneţi că nu putem avea un impact asupra acestui măcel”, a mai spus Joe Biden, în legătură cu flagelul morţilor din cauza armelor de foc în Statele Unite.  El a îndemnat la „transformarea durerii în acţiune” pentru a reglementa mai mult armele în ţară şi, în special, armele de asalt.

„Fabricanţii de arme au petrecut două decenii promovând agresiv armele de asalt care le aduc cele mai importante profituri”, a denunţat el.

Preşedintele democrat a criticat opoziţia republicană, care îi blochează toate încercările de a trece prin Congres o serie de măsuri, cum ar fi verificarea obligatorie a cazierului şi antecedentelor psihiatrice ale persoanelor care cumpără arme.

Tabăra conservatoare a refuzat până în prezent să aplice o interdicţie privind comercializarea puştilor de asalt către civili, precum cea care a existat în Statele Unite între 1994 şi 2004 pentru anumite arme semiautomate.

„Pe cei care blochează sau întârzie legislaţia de bun simţ privind armele (…) nu îi vom uita”, a mai spus Joe Biden, care poate emite doar decrete controlând limitat circulaţia armelor de foc.

„A pierde un copil este ca şi cum ţi s-ar smulge o parte din suflet”, a mărturisit președintele,  care a pierdut el însuşi doi copii, o fiică încă bebeluş într-un accident şi un fiu adult mort de cancer, notează AFP.

Alături de soţia sa, Jill Biden, el a îndemnat Statele Unite „să se roage” pentru familiile îndoliate.

„Vor avea nevoie de mult ajutor, de multe rugăciuni”, a mai spus liderul de la Casa Albă.

Cel mai grav atac după masacrul Sandy Hook  din 2012

Atacatorul a fost identificat drept Salvador Romas, fost elev la Liceul Uvalde. Tânărul și-a împușcat bunica înainte de a da buzna în școala Robb Elementary School. Potrivit CNN, femeia este în stare critică la spital.

Doi ofițeri de poliție au fost împușcați, dar starea lor este bună, a subliniat guvernatorul într-o conferință de presă.

Un fost coleg de clasă cu Romas a declarat, potrivit CNN, că bărbatul înarmat i-a trimis un mesaj cu fotografii în care apăreau o armă de foc și o geantă plină cu muniții cu câteva zile înainte de atac.

Prietenul, care nu a vrut să fie identificat după nume, a spus că este oarecum „apropiat” de Ramos și din când în când jucau împreună Xbox.

Atacul este cel mai grav de la masacrul Sandy Hook din Connecticut din 2012, care a provocat moartea a 26 de persoane, între care 20 de copii între 6 și 7 ani.

CITIȚI ȘI 21 de morți, dintre care 19 copii, într-un atac armat la o școală primară din Texas

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite