Joe Biden a părăsit Arabia Saudită. Riadul a promis creșterea capacității de extracție a petrolului cu un milion de barili pe zi

16 iulie 2022, 20:46

Biden a fost nevoit să reevalueze atitudinea sa faţă de regimul de la Riad, acuzat de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, în contextul complex al situaţiei de securitate energetică, declanşată de războiul din Ucraina în Europa, dar cu consecințe în întreaga lume.

Potrivit AFP și Reuters, Arabia Saudită şi-a manifestat disponibilitatea de a-şi creşte capacitatea de extracţie a petrolului cu un milion de barili pe zi, atrăgând însă atenţia că aceasta nu va însemna în mod necesar o creştere similară a producţiei.

Promisiunea de creştere a acestei capacităţi, de la 12 la 13 milioane de barili pe zi, a fost făcută de Mohammed bin Salman. Dar el a avertizat totodată că Arabia Saudită nu-şi va putea spori capacitatea de extracţie a petrolului dincolo de acest prag, relatează agenţia DPA, preluată de Agerpres.

La rândul său, ministrul de Externe saudit, Faisal bin Farhan Al Saud, a declarat la o conferinţă de presă ulterioară întâlnirii lui Biden cu liderii statelor arabe din regiune că la această reuniune nu s-a discutat despre petrol, adăugând că statele OPEC+ (grup din care face parte şi Rusia) vor continua să evalueze condiţiile pieţei şi să ia deciziile necesare.

Potrivit agenției Reuters, Biden a pledat şi pentru o alianţă regională de securitate care să includă de asemenea Israelul, cu scopul contracarării ameninţării iraniene, dar iniţiativa sa nu a fost agreată de Arabia Saudită.

Întrebat despre acest subiect la conferinţa de presă, ministrul saudit de Externe a răspuns că nu are cunoştinţă despre astfel de discuţii.

Cât despre cazul asasinării jurnalistului Khashoggi, abordat de preşedintele american în discuţia cu prinţul moştenitor saudit, acesta din urmă i-a spus lui Biden, potrivit ministrului de stat saudit pentru Afaceri externe, Adel al-Jubeir, că acest caz este închis din punctul de vedere al Riadului, susţinând că cei vinovaţi au fost traşi la răspundere – au fost pronunţate mai multe condamnări.

Mai mult, adaugă acelaşi ministru, Mohammed bin Salman a subliniat în faţa lui Joe Biden că încercările de a impune altora propriile valori pot avea efect de bumerang. ”Nu a mers atunci când Statele Unite au încercat să-şi impună valorile în Afganistan şi Irak. De fapt, aceasta s-a întors împotriva lor. Fiecare ţară are valori diferite şi acestea trebuie respectate”, a închis subiectul ministrul saudit.

După ce un ziarist i-a atras totuşi atenţia că serviciile secrete americane îl consideră pe Mohammed bin Salman principalul responsabil pentru acest asasinat, acelaşi ministru a răspuns: ”Ştim bine ce au concluzionat serviciile de informaţii (ale SUA) despre armele de distrugere în masă ale lui Saddam Hussein”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite