Joe Biden, vizită surpriză la Kiev. Sirenele de raid aerian sunau în momentul sosirii președintelui american

20 februarie 2023, 12:18

„Biden la Kiev. Orașul care ar fi trebuit sa fie sub controlul Rusiei 360 de zile. Ce semn puternic pentru dictatorul Putin”, anunță jurnalistul Bild, Julian Ropcke, pe Twitter.

Anterior, avocatul și jurnalistul Mark Feigin a scris că președintele SUA a venit la Kiev.

Încă din dimineața devreme a zilei de 20 februarie, presa ucraineană a relatat despre închiderea drumurilor în centrul Kievului, iar ministrul adjunct de externe al Ucrainei Andriy Melnyk a anunțat „prezența unor parteneri importanți, principali” în capitala ucrainei.

Autoritățile oficiale din Ucraina nu au comentat încă vizita lui Joe Biden la Kiev. În acest moment, a fost declarată o alertă aeriană în regiunea Kiev și într-o serie de alte regiuni ale Ucrainei în legătură cu activitatea aviației ruse pe teritoriul Belarus.

Președintele american Joe Biden începe astăzi a doua sa vizită în Europa de când a început războiul din Ucraina, pe 24 februarie 2022.

(w460) Biden la K

„Vizita la Kiev s-a desfășurat în secret din cauza preocupărilor legate de securitate, Joe Biden plecând din Washington fără preaviz după ce el și soția sa au luat o cină în oraș la un restaurant sâmbătă seara. Biden fusese deja programat public să ajungă la Varșovia marți dimineața pentru o vizită de două zile, iar oficialii au negat în mod repetat că ar exista alte planuri pe care le-ar putea anunța cu privire la o călătorie în Ucraina în timp ce se afla acolo. Într-adevăr, Casa Albă a publicat duminică seară un program public pentru ziua de luni în care îl arăta pe președinte încă la Washington și plecând seara spre Varșovia, când de fapt era deja la jumătate de lume distanță”, a relatat The New York Times.

Casa Albă a transmis o declarație despre vizita lui Joe Biden în Ucraina în această dimineață.

„În timp ce lumea se pregătește să marcheze aniversarea unui an de la invazia brutală a Rusiei în Ucraina, mă aflu astăzi la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski și pentru a reafirma angajamentul nostru neclintit față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Când Putin și-a lansat invazia cu aproape un an în urmă, el a crezut că Ucraina era slabă și vestul era divizat. A crezut că ne poate învinge. Dar s-a înșelat total. Astăzi, la Kiev, mă întâlnesc cu președintele Zelenski și echipa sa pentru o discuție extinsă despre sprijinul nostru pentru Ucraina. Voi anunța o nouă livrare de echipamente esențiale, inclusiv muniție de artilerie, sisteme antiblindare și radare de supraveghere aeriană pentru a ajuta la protejarea poporului ucrainean de bombardamentele aeriene. Și voi împărtăși că în această săptămână, vom anunța sancțiuni suplimentare împotriva elitelor și companiilor care susțin războiul impotriva Rusiei”, a declarat președintele Joe Biden. „În ultimul an, SUA au construit o coaliție de națiuni de la Atlantic până la Pacific pentru a ajuta la apărarea Ucrainei cu sprijin militar, economic și umanitar fără precedent – și acest sprijin va dura”, a mai adăugat președintele Biden.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite