Joe Biden: Un atac al Rusiei în Ucraina încă este posibil. Unitățile militare rămân într-o poziție amenințătoare. Dacă Rusia atacă, lumea nu va uita că Rusia a ales morți inutile, distrugere

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a transmis marți seară un mesaj ferm către Rusia, în care a invocat necesitatea urmării căii diplomației de cel mai înalt nivel pentru detensionarea situației de la granița Ucrainei, descriind eforturile Washingtonului din ultimele săptămâni și zile. Pe lângă un mesaj transmis direct poporului rus, Biden a evocat și posibilul scenariu al unui atac efectuat de Rusia, cu consecințele aferente pentru Moscova. "Spun aceste lucruri nu pentru a provoca, ci pentru a spune adevărul", a subliniat Biden.

15 Februarie 2022, 23:53 (actualizat 16 Februarie 2022, 02:17) | Mihaela Carpea |
Președintele SUA, Joe Biden

"De la începutul acestei crize, am fost clar și am menținut acest mesaj: Statele Unite ale Americii sunt pregătite, indiferent ce se întâmplă - suntem gata să acționăm pe calea diplomației, alături de aliații și partenerii noștri pentru a îmbunătăți stabilitatea și securitatea în Europa ca întreg și suntem gata să răspundem decisiv la un atac al Rusiei în Ucraina, care încă este o posibilitate", a arătat Biden, explicând că, în ciuda anunțului ministrului rus al Apărării privind retragerea unor efective de la granița Ucrainei, acest lucru nu este confirmat încă.

"Ministrul Apărării rus a anunțat astăzi că unele unități militare părăsesc pozițiile din apropierea Ucrainei. Ar fi bine! Dar nu avem informații care să indice asta. Nu avem informații verificate că unitățile militare ruse se întorc în bazele lor. Mai mult, analiștii noștri indică faptul că încă rămân într-o poziție amenințătoare. Și este un fapt că Rusia are acum peste 150 de mii de militari care înconjoară Ucraina în Belarus și de-a lungul graniței. O invazie rămâne în mod clar posibilă", a declarat liderul de la Casa Albă.

"Acum 77 de ani, poporul nostru a luptat și s-a sacrificat umăr la umăr pentru a pune capăt celui mai îngrozitor război din istorie. Al Doilea Război Mondial a fost un război al necesității. Dacă Rusia atacă Ucraina, va fi un război din alegere, un război fără nicio cauză, fără niciun motiv. Spun aceste lucruri nu pentru a provoca, ci pentru a spune adevărul. Pentru că adevărul contează. Responsabilitatea contează. Dacă Rusia invadează în zilele și săptămânile ce vor urma, costul uman pentru Ucraina va fi imens, iar costul strategic pentru Rusia va fi de asemenea imens. Dacă Rusia atacă Ucraina, va avea de înfruntat o condamnare internațională copleșitoare. Lumea nu va uita că Rusia a ales morți inutile, distrugere. Invadarea Ucrainei se va dovedi a fi o rană autoprovocată. SUA, aliații și partenerii noștri vor răspunde în mod decisiv vestul este unit și călit", a ținut să sublinieze Biden.

"Aici e vorba mai mult decât de Rusia și Ucraina. Este vorba despre a apăra lucrurile în care credem, pentru viitorul pe care îl vrem pentru lumea noastră, pentru libertate, pentru dreptul țărilor de a-și alege propriul destin și despre dreptul oamenilor și a-și decide propriul viitor. Despre principiul că o țară nu poate schimba granițele vecinilor prin forță. Asta este viziunea noastră", a declarat Biden.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA -2°C 0°C
BRASOV -5°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI