Joe Biden: Misiunea noastră nu a fost niciodată construirea unei naţiuni în Afganistan. Mike Pompeo: Au retras soldaţii înaintea civililor, acum vedem acest colaps

Misiunea noastră nu a fost niciodată să construim o națiune și o democrație unitară, a declarat aseară președintele Joe Biden, care își apără decizia retragerii din Afganistan. Liderul american a vorbit pentru prima oara după ce talibanii au preluat controlul capitalei Kabul și a dat vina pentru haosul creat pe liderii afgani care au fugit în loc să lupte pentru țara lor. Scenele cu civili agățați de avioane în încercarea de fugi din țară au făcut înconjurul lumii și mulți lideri străini se tem de o nouă criză umanitară. Președintele Biden a anunțat deja un pachet financiar de 500 de milioane de dolari pentru refugiații afgani.

17 August 2021, 12:19 |

Mii de afgani încearcă cu disperare de două zile să fugă din țară, agățându-se de avioanele care evacuează personal diplomatic și lucrători străini. Câteva sute au reușit să intre într-o aeronavă militară americană pe care au umplut-o până la refuz, spre șocul celor din turnul de control.

Potrivit armatei SUA, în avion erau 640 majoritatea femei și copii, care au fost evacuați în Qatar.

Și alte state au luat civili în aeronavele cu care își evacuau personalul, cum este cazul unui avion al forțelor aeriene britanice umplut în mare parte cu refugiați. Zborurile au fost reluate după ce mii de oameni au fost îndepărtați de soldați de pe pistele aeroportului din Kabul.

Trecuseră mai bine de 24 de ore de când Kabulul a fost preluat de talibani când președintele Biden a fost clar că decizia retragerii americanilor după 20 de ani este corectă. Am mers acolo să-i prindem pe cei care ne-au atacat pe 11 septembrie 2001 și am reușit asta acum 10 ani, a spus Biden, referindu-se la uciderea lui Osama Bin Laden.

JOE BIDEN, preşedintele SUA: "Misiunea noastră nu a fost niciodată construirea unei naţiuni. Nu a fost niciodată aceea de a crea o democraţie centralizată şi unitară. Singurul nostru interes vital în Afganistan este astăzi acelaşi dintotdeauna, şi anume să împiedicăm comiterea un atac terorist pe teritoriul american."

Despre ofensiva talibană care în doar 10 zile a acaparat toată țara, președintele SUA arată cu degetul spre autoritățile locale. Armata afgană nu a opus nicio rezistență, iar președintele a fugit din țară.

JOE BIDEN, preşedintele SUA: "Trupele americane nu pot şi nu trebuie să lupte şi să moară într-un război pe care soldaţii afgani nu sunt dispuşi să-l lupte pentru ei înşişi."

Retragerea din Afganistan a fost decisă printr-un acord de precedenta administrație a lui Donald Trump, care acum îl acuză pe Biden că nu a dus-o la îndeplinire în manieră corectă, lucru care a generat haosul și criza umanitară din ultimele zile.

MIKE POMPEO, fost secretar de stat al SUA: "Au retras soldaţii înaintea civililor, a diplomaţilor şi a celor care lucrau în ambasadă. Încă aveam oameni acolo când a început retragerea, iar acum vedeţi acest colaps şi americani a căror viaţă este într-un real pericol."

Evacuarea străinilor este o prioritate zero pentru comunitatea internațională. Majoritatea statelor și-au închis ambasadele și au adus acasă personalul. I-au luat cu ei și pe afganii care au fost angajați sau colaboratori ai misiunilor diplomatice. În Kabul mai rămân deschise doar trei ambasade: ale Rusiei, Chinei și Pakistanului.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 0°C 2°C
IASI -3°C -3°C
CLUJ -6°C -6°C
CONSTANTA -1°C -2°C
CRAIOVA 0°C 2°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI