VIDEO TELEJURNAL

Jobul la care se lucrează non-stop. Părinții copiilor cu handicap sunt lăsați fără concediu de odihnă

Părinţii copiilor cu dizabilităţi îşi strigă disperarea, pentru că au ajuns la limita puterilor. Cei mai mulţi dintre ei nu au mai avut de ani de zile concediu sau măcar câteva zile libere. Nu au pe cine să lase în loc, aşa că sunt condamnaţi la locul de muncă. Legea obligă direcţiile de asistenţă socială să le asigure înlocuitori, însă, în cazul în care aceştia nu sunt de găsit, să le plătească o sumă de bani. Şi să se descurce singuri.

17 Mai 2017, 18:41 (actualizat 17 Mai 2017, 19:58) |
Părinții copiilor cu handicap sunt lăsați fără concediu de odihnă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Claudiu s-a născut cu o gravă afecţiune neurologică şi locomotorie. Singura care îi poartă de grijă, deşi tânărul a trecut de vârsta majoratului, este mama lui, Ana Maria. De zece ani, femeia nu a mai avut o zi de concediu. A încercat de nenumărate ori să îşi obţină acest drept. Fără succes însă, aşa că s-a adresat Avocatului Poporului.

Legea spune că cei care au în grijă persoane cu dizabilităţi au aceleaşi drepturi ca orice angajat. Dreptul la concediu medical şi dreptul la concediu de odihnă. În practică însă, acest lucru nu se întâmplă şi asta pentru că la direcţiile de asistenţă socială nu există personal care să poată fi angajat strict pentru aceste perioade de timp.

Aceeaşi lege făcută strâmb stabilește că în situaţia în care angajatorul nu poate asigura un înlocuitor al asistentului personal, se acordă o indemnizaţie echivalentă cu salariul net al asistentului personal sau găzduirea într-un centru de tip respiro. Astfel de centre însă le numeri pe degetele de la o mână, în toată ţara.

Astfel de probleme îi pun pe oameni în situaţii stresante. Cu anii, pot duce la adevărate tragedii.

Autorităţile spun acum că vor încerca să îndrepte legislaţia strâmbă. Chiar săptămâna viitoare ar urma să intre în dezbatere publică o serie de modificări propuse de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Persoanelor cu Dizabilităţi.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 8°C
IASI 6°C 8°C
CLUJ 5°C 5°C
CONSTANTA 6°C 7°C
CRAIOVA 9°C 8°C
BRASOV 2°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI