JO Tokyo 2020: Ana-Maria Popescu, vicecampioană olimpică la spadă: Sper ca medalia asta să cântărească suficient cât să asigure un buget de bun simț pentru viitorul scrimei românești!

24 iulie 2021, 09:54

A fost momentul care a tranșat duelul din finala de spadă de la Tokyo. Ana Maria Popescu și chinezoaica Yiwen Sun au fost la egalitate. Dar, în cele din urmă, tușa de aur i-a adus victoria sportivei din China, care a câștigat cu 11 la 10. Iar Ana Maria Popescu se întoarce acasă cu medalia de argint.

ANA MARIA POPESCU: Am 37 de ani, mă dor toate, credeți-mă pe cuvânt. M-am chinuit, e cea mai muncită și cea mai chinuită medalie din toată cariera mea. Așa că nu îmi pasă de aurul care este, îmi pasă de bucățica asta de medalie pe care mi-am dorit-o pentru mine. Și o am și asta e cel mai important. E maxim din ce puteam să fac la ce pregătire am avut și la cât contează sportul în România!

Și-a dorit enorm aurul olimpic la a cincea participare la Jocurilor Olimpice, dar medalia de argint înseamnă de asemenea un loc valoros pe podium. În prima reacție a Anei de după meci s-a văzut supărarea sportivei.

ANA MARIA POPESCU: Sper ca de data asta să fie suficient, să nu fie ca data trecută, când Brânză a pierdut aurul, sper de data asta să fie ceva mai bine și medalia asta să cântărească suficient cât să asigure un buget de bun simț pentru viitorul scrimei românești.

MIHAI COVALIU, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român: Să ne bucurăm, să ne bucurăm. Este medalie de argint pentru Ana, pentru România, un concurs extrem de bun. Ana a deschis ușa, a spart gheața și sperăm ca de mâine încolo să vină și alte medalii pentru România. Diferența s-a făcut exact la o tușă și exact în acest minut de aur.

Festivitatea de premiere s-a desfășurat în condiții speciale din cauza pandemiei.

Sportivii și-au pus singuri medaliile la gât și tot singuri și-au luat florile. Au lipsit de asemenea îmbrățișările.

Mama Anei Maria Brânză s-a bucurat enorm pentru rezultatul obținut de fiica ei la Tokyo.

MARIA BRÂNZĂ, mama Anei Maria Popescu Brânză: Nu dorm de ieri dimineată. Era un vis frumos al ei, al nostru, dar astăzi s-a întâmplat să fie așa. Nu am ce să îi reproșez, a luptat, dar trebuie să recunoaștem că chinezoaica a avut puțină șansă. Nu a fost mai bună. Și-a dorit prea mult această medalie de aur. Vă dați seama că sunt cinci ediții ale Jocurilor Olimpice la care a participat și pentru ea ar fi însemnat foarte mult.

Prima zi de după deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice a fost pentru Ana Maria Popescu un regal al demonstrației de talent în combinație cu muncă, ambiție, evoluție. Scrimă de înaltă performanță la 37 de ani, după o perioadă extrem de grea și solicitantă în care o accidentare a obligat-o inclusiv să reînvețe să meargă. Două meciuri a avut de câstigat la Tokyo pentru a ajunge în finală și în ambele s-a duelat extraordinar. Presa sportivă, atât cea din România cât și cea străină, i-a lăudat prestația din Japonia.

––––––––––––––––––––––

ACTUALIZARE: „Sper ca medalia asta să cântărească suficient cât să asigure un buget de bun simț pentru viitorul scrimei românești” – a declarat Ana Maria Popescu, în exclusivitate, pentru jurnalistul TVR Dorin Chioțea, imediat după meci.

ACTUALIZARE: Scrimera română Ana-Maria Popescu a cucerit medalia de argint în proba individuală feminină de spadă la Jocurile Olimpice de la Tokyo, sâmbătă, după ce a fost învinsă în finală de chinezoaica Yiwen Sun cu 11-10, prin ”tuşa de aur”.

(w620) Momentul u

Reprezentanta noastră a pierdut dramatic, în prelungiri, şi a ratat pentru a doua oară titlul olimpic, după ce în 2008, la Beijing, a obţinut tot argintul. Finala a fost una foarte strânsă, o singură dată existând o diferenţă de două tuşe între cele două combatante, 2-0 pentru Ana-Maria Popescu. Românca a reuşit să egaleze în ultimele secunde alte timpului regulamentar, 10-10, dar a fost surprinsă în minutul de prelungire care a urmat.

La Tokyo, Popescu (ex-Brânză), campioană olimpică la Rio, în 2016, cu echipa, a intrat direct în turul secund, câştigând cu 15-10 meciul cu singaporeza Kiria Tikanah Abdul Rahman, după care a învins-o în optimi pe Sera Song (Coreea de Sud), cu 15-6, în sferturi a trecut de o reprezentantă a Estoniei, Julia Beljajeva, cu 15-8, iar în semifinale a învins o altă estoniană, Katrina Lehis, cu 15-11.

Ana-Maria Popescu şi Yiwen Sun au fost adversare şi în finala olimpică pe echipe de la Rio, câştigată de România în faţa Chinei. Ultimele două dueluri dintre cele două spadasine au fost câştigate de româncă, în 2019 la Cupa Mondială de la Tallinn, în semifinale, şi în 2020, în sferturile Cupei Mondiale de la Havana. Yiwen Sun a obţinut medalia de bronz în 2016, la Rio, la individual.

Medalia de bronz la Tokyo a fost cucerită de Katrina Lehis, după 15-8 în finala mică, în care a avut-o adversară pe rusoaica Aizanat Murtazaeva.

Argintul de la Tokyo este a 17-a medalie adusă de scrima românească la Jocurile Olimpice, 4 de aur, 6 de argint şi 7 de bronz.

______________________________________________________________________

ACTUALIZARE 12.47: Scrimera Ana-Maria Popescu va aduce României prima medalie la Jocurile Olimpice de la Tokyo după ce s-a calificat în finala probei individuale de spadă, sâmbătă, prin victoria cu scorul de 15-11 în semifinala cu Katrina Lehis (Estonia).

(w620) Semifinala

____________________________________________________________________

ACTUALIZARE 09.58: Ana-Maria Popescu, vicecampioană olimpică la individual în 2008, la Beijing, şi campioană olimpică la Rio, în 2016, cu echipa, a controlat tactic meciul cu sportiva baltică de la un capăt la altul, câştigând fără emoţii.

Beljajeva are în palmares un titlu mondial la individual în 2013 (Budapesta), dar şi o medalie de bronz la Mondiale, în 2017, la Leipzig.

În penultimul act, de la ora 12:30, Popescu va înfrunta o altă sportivă din Estonia, Katrina Lehis, care a dispus în sferturi de italianca Rossella Fiamingo cu 15-7.

La Tokyo, Popescu (CSA Steaua) a intrat direct în turul secund, câştigând cu 15-10 meciul cu singaporeza Kiria Tikanah Abdul Rahman, după care a învins-o în optimi pe Sera Song (Coreea de Sud), cu 15-6.

____________________________________________________________________

Scrimera română Ana-Maria Popescu s-a calificat, sâmbătă, în sferturile probei individuale de spadă la Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar în această fază o va întâlni pe estoniana Julia Beljajeva.

Popescu (CSA Steaua), medaliată cu aur la JO de la Rio, în 2016, cu echipa, a intrat direct în turul secund, câştigând cu 15-10 meciul cu singaporeza Kiria Tikanah Abdul Rahman, după care a învins-o în optimi pe Sera Song (Coreea de Sud), cu 15-6.

În proba individuală masculină de sabie, Iulian Teodosiu s-a oprit în optimile de finală, învins de italianul Enrico Berre, cu 15-12, după un meci echilibrat. Teodosiu (CS Dinamo) a trecut în primul tur de uzbecul Şerzod Mamutov, cu 15-11, iar în turul secund a produs o mare surpriză, prin victoria în faţa italianului Luca Curatoli, al treilea favorit, cu 15-13, revenind după ce a fost condus cu 10-5.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite