Jimmy Carter a împlinit 99 de ani. Fostul președinte american a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2002

1 octombrie 2023, 12:59

Născut pe întâi octombrie 1924, în statul american Georgia, Jimmy Carter a intrat în politică de tânăr. La 39 de ani a ajuns senator din partea statului Georgia, iar la 47 de ani era guvernator. El s-a înscris în campania pentru desemnarea candidatului democrat la alegerile prezidențiale din 1976 din postura politicianului aproape necunoscut de către publicul larg.

Cu toate acestea, el a devenit al 39 -lea președinte al Statelor Unite, în ianuarie 1977. Mandatul său a fost marcat de grave probleme politice și economice. Carter l-a primit la Casa Albă pe vicepremierul chinez Deng Xiaoping..

De asemenea, de numele său se leagă acordurile de pace de la Camp David, dintre Egipt și Israel, semnate în martie 1979 de președintele egiptean Anwar al Sadat și premierul israelian Menachem Begin.

Jimmy Carter, preşedintele SUA: Haideţi să abandonăm războiul, haideţi să îi recompensăm acum pe toţi copiii lui Abraham care doresc o pace deplină în Orientul Mijlociu.

Carter s-a întâlnit cu principalul său inamic, liderul sovietic Leonid Brejnev, pentru a semna tratatul SALT 2, de limitare a armelor strategice, în iunie 1979, la Viena.

Însă criza ostaticilor de la ambasada Statelor Unite din Iran, din februarie 1979, după ce regimul islamic al ayatolahilor a ajuns la putere la Teheran, a marcat finalul mandantului său. 52 de diplomați americani și civili au fost luați ostatici la ambasada Statelor Unite de un grup de studenți islamiști iranieni. Carter a ordonat o intervenție militară pentru eliberarea prizonierilor, însă acțiunea a fost un eșec. Americanii au fost ținuți prizonieri 444 de zile și au fost eliberați imediat după ce Carter a părăsit Casa Albă.

Potrivit analiștilor politici, Jimmy Carter a avut acțiuni mai reușite după ce nu a mai fost președinte. El s-a implicat în acțiuni de mediere politică, în Coreea de Nord, Fosta Iugoslavie sau Africa.

În plus, Carter a devenit un simbol al acțiunilor umanitare și a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace în 2002.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite