Secretarul general al NATO: Precondiția ca Ucraina să adere la NATO este să câștige războiul și asta facem în acest moment

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat, la finalul ​reuniunii miniştrilor de Externe din ţările NATO de la  Bucureşti, concluziile acestui summit, primul eveniment la nivel înalt al NATO organizat într-un stat de pe flancul estic după invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie. Stoltenberg a afirmat că este important ca Ucraina să câștige războiul, pentru a se putea vorbi despre aderarea la NATO, pentru că, în caz contrar, fără o Ucraină independentă, nu există un stat candidat. Aliații sunt alături de Ucraina petnru a o spriji să câștige acest război, a reiterat șeful NATO.

30 Noiembrie 2022, 14:06 (actualizat 30 Noiembrie 2022, 14:59) Știrile TVR |

"Cea mai urgentă chestiune este să menținem statutul unei Ucraine independente, cu teritoriul intact în Europa. Ca acest lucru să se întâmple, ceea ce facem este sprijinul militar și financiar pentru Ucraina.  Dacă Ucraina nu are succes ca stat independent, atunci chestiunea de accedere la NATO nici nu are sens. Pentru că nu avem o țară candidat -membru în persoana Ucrainei", a declarat Stoltenberg, la conferința de presă, întrebat dacă Ucraina nu și-a câștigat deja dreptul de a face parte din alianța nord atlantică.

Șeful NATO  subliniat că Ucraina trebuie întâi să câștige războiul, aceasta fiind o precondiție: "Orice ați crede dvs, vizavi de când va deveni membru Ucraina, o precondiție pentru ca această chestiune să fie pusă pe masă este ca Ucraina să câștige acest război, iar noi facem asta exact când discutăm acum."

Stoltenberg a afirmat că NATO sprijină Ucraina cu muniție și combustibil: "Aliații au clarificat, încă de la summitul de la Madrid, că vom sprijini cu arme, muniție, combustibil, cu toate stocurile de care Ucraina are nevoie pentru a-și mări capacitatea de autoapărare și, mai ales acele chestiuni și sarcini care sunt urgente pentru aliați și pentru Ucraina."

Oficialul NATO  precizat că, înainte de aderarea la NATO, există și alte etape prin care Ucraina poate fi ajutată de Alianță: "Există spațiu între nimic și membru cu drepturi depline. Noi trebuie să dezvoltăm acest parteneriat și nu doar politic, dar parteneriat practic cu Ucraina. Asta le va întări instituțiile și îi va ajuta să se ducă din zona echipamentelor din zona sovietică la standardele NATO. Aceasta este bine nu doar pentru Ucraina, ci și pentru noi - va crește interoperabilitatea Ucrainei cu NATO și să se apropie și mai multe de blocul nostru. Următorul și cel mai important pas este ca Ucraina să câștige acest război și asta se întâmplă."

CITIȚI ȘI:

Jens Stoltenberg: Războiul din Ucraina a demonstrat cât de periculoasă este dependența de gazul rusesc, asta se referă și la capacitatea pe care alte sisteme autoritare, precum China o pot reprezenta

A doua zi a Ministerialei de la Bucureşti. Jens Stoltenberg: Aliaţii NATO sunt angajaţi să crească sprijinul pentru Bosnia-Herţegovina, Georgia şi Republica Moldova

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 2°C 4°C
CONSTANTA 4°C 5°C
CRAIOVA 7°C 8°C
BRASOV 0°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI