Jens Stoltenberg: Nu am văzut până acum niciun semn de reducere a prezenței militare ruse la granița cu Ucraina

Jens Stoltenberg secretarul general al NATO
Jens Stoltenberg secretarul general al NATO
15 februarie 2022, 14:25

El contrazice astfel autoritățile de la Moscova care au anunțat că deja o parte din trupe au început să se întoarcă către bazele militare.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a vorbit despre un optimism precaut și a reiterat faptul că o invazie ar fi o încălcare a tratatului NATO-Rusia, dar asta s-a mai întâmplat, a conchis Stoltenberg.

Există semnale din partea Moscovei pentru o continuare a diplomaţiei. Acest lucru îndeamnă la un optimism prudent (…), însă desfăşurarea de trupe de către Rusia nu permite o reducere a tensiunilor atât timp cât echipamentele grele rămân pe teren, deoarece ele pot reveni rapid, a precizat Stoltenberg într-o conferinţă de presă, cu o zi înainte de o reuniune a miniştrilor Apărării din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Trebuie să discutăm cu Rusia, dar în același timp trebuie să încurajăm și să consolidăm apărarea, a spus secretarul general al NATO.

Sperăm că vom obține în curând un răspuns de la Rusia la scrisoarea noastră, a declarat Stoltenberg.

El a reiterat că situaţia actuală încă reprezintă „cea mai gravă criză de securitate cu care se confruntă Europa de decenii”.

Kremlinul a confirmat marţi retragerea unei părţi din forţele ruse staţionate lângă frontiera cu Ucraina, evocând un „proces obişnuit” şi denunţând „isteria” Occidentului cu privire la o presupusă invadare iminentă a acestei ţări de către Rusia, informează AFP.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite