Jens Stoltenberg (NATO): Situația din apropierea Ucrainei şi din Belarus, "un moment periculos pentru securitate în Europa". Boris Johnson: Suntem în cel mai periculos moment

Informațiile primite de la serviciile britanice privind situația din Ucraina sunt îngrijorătoare. Afirmația a fost făcută de premierul Boris Johnson, după întâlnirea de la Bruxelles cu secretarul general al NATO. Jens Stoltenberg a precizat că Rusia mai are timp să meargă pe calea diplomatică. Alianța Nord-Atlantică e pregătită să răspundă în orice situație, a subliniat Stoltenberg.

10 Februarie 2022, 14:13 (actualizat 10 Februarie 2022, 14:21) Știrile TVR |

Desfăşurarea militară rusă din apropierea Ucrainei şi din Belarus reprezintă "un moment periculos pentru securitate în Europa", a afirmat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă la Bruxelles cu premierul britanic Boris Johnson, anunţând totodată că miniştrii apărării din cadrul Alianţei vor discuta săptămâna viitoare "despre o întărire a securităţii în partea de sud-est a Alianţei, prin constituirea unui grup tactic în România pentru regiunea Mării Negre", potrivit AFP şi Reuters.

"Ne vom apăra şi proteja toţi aliaţii. O nouă agresiune a Rusiei (împotriva Ucrainei) ar conduce la o întărirea a prezenţei NATO, nu la o diminuare", a dat el asigurări.

Stoltenberg a subliniat că Rusia trebuie să aleagă între o soluţie diplomatică la criza privind Ucraina sau sancţiunile economice ale Occidentului şi o prezenţă militară sporită a forţelor NATO în ţările din estul Europei care sunt membre ale Alianţei.

"Rusia are de făcut o alegere: fie o soluţie diplomatică, pentru care suntem dispuşi să stăm la masa (negocierilor), fie o confruntare, dar atunci va plăti un preţ ridicat", a declarat el.

"Vor exista sancţiuni economice. Va fi o prezenţă militară sporită a NATO în flancul estic al Alianţei, iar Marea Britanie este o parte importantă a acestui lucru", a precizat Stoltenberg în conferinţa de presă cu Johnson.

"Miniştrii apărării din cadrul Alianţei vor discuta săptămâna viitoare despre o întărire a securităţii în partea de sud-est a Alianţei, prin constituirea unui grup tactic în România pentru regiunea Mării Negre", a anunţat el.

Mai mulţi membri ai Alianţei au decis să aloce mai multe resurse pentru forţa de reacţie rapidă a NATO, ceea ce "va permite să avem întăriri rapide şi o capacitate de reacţie crescută", a precizat Stoltenberg.

El a mai atras atenţia că numărul trupelor ruse la graniţa cu Ucraina este în creştere, iar timpul de atenţionare privind un posibil atac scade.

"Este un moment periculos pentru securitatea europeană", a avertizat Stoltenberg.

"NATO nu este o ameninţare pentru Rusia, dar trebuie să fim pregătiţi pentru ce este mai rău şi să rămânem în acelaşi timp angajaţi ferm în găsirea unei soluţii politice", a adăugat el.

Marea Britanie a trimis 350 de militari în Polonia şi conduce un grup tactic în Estonia, a indicat la rândul său Boris Johnson.

"Suntem în cel mai periculos moment", a insistat premierul britanic.

"Sincer, nu cred că Rusia a luat decizia" de a desfăşura o acţiune militară, "dar nu este imposibil să se producă rapid o catastrofă, aşa că sunt în continuare destul de îngrijorat", a declarat el.

Johnson a anunţat o desfăşurare în Polonia şi a reamintit de punerea în alertă a trupelor britanice pentru gestionarea unei crize umanitare pe flancul estic al UE.

"Este nevoie de o detensionare şi de decizii", a pledat el. El a afirmat totuşi că unele solicitări ale Moscovei "nu sunt negociabile", în special politica uşilor deschise pentru ţările care aspiră la aderare.

Stoltenberg a anunţat că i-a adresat joi o invitaţie ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, pentru un dialog în cadrul Consiliului NATO-Rusia "pentru a găsi o soluţie diplomatică" la îngrijorările Moscovei.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 7°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 6°C 5°C
BRASOV 5°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI