Jens Stoltenberg: NATO nu vrea un război deschis cu Rusia. O zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei ar însemna să fim pregătiţi să doborâm avioane ruseşti

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg
11 martie 2022, 15:27

„Avem responsabilitatea de a împiedica extinderea acestui conflict (între Rusia şi Ucraina – n.r.) dincolo de frontierele Ucrainei şi ca el să devină un război deschis între Rusia şi NATO”, a spus el în marja Forumului Diplomatic organizat de preşedinţia turcă.

Stoltenberg a justificat astfel refuzul Alianţei Nord-Atlantice de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei pentru a proteja populaţia de bombardamentele ruse.

O astfel de măsură „ar însemna să fim pregătiţi să doborâm avioane ruseşti”, iar asta „ne-ar duce aproape sigur la un război deschis”, a spus el.

Într-o declaraţie separată pentru Reuters, Stoltenberg a afirmat că crearea de coridoare umanitare în Ucraina pentru evacuare şi ajutor este ‘minimul’ ce poate fi făcut acum, adăugând că este important că miniştrii de externe rus şi ucrainean s-au întâlnit.

El a mai spus că retorica nucleară a preşedintelui rus Vladimir Putin este „periculoasă” şi „necugetată” şi a reiterat că Alianţa nu va trimit trupe sau avioane în Ucraina.

„Cred în continuare că este important să lucrăm intens la o soluţie politică, diplomatică. Minimul este să se creeze coridoare umanitare prin care oamenii să poată pleca şi prin care poate fi transportat ajutorul umanitar”, a adăugat Stoltenberg.

O zonă de excluderea aeriană deasupra Ucrainei ‘va duce cel mai probabil la escaladarea într-un război deplin între NATO şi Rusia‘, a atras el atenţia.

Stoltenberg a făcut din nou apel la Putin „să pună capăt acestui război nebun” şi să găsească „o soluţie politică”.

Şeful NATO urmează să aibă o întâlnire cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, la o zi după primele discuţii între miniştrii de externe rus Serghei Lavrov şi ucrainean Dmitro Kuleba la Antalya.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite