Jens Stoltenberg: Aliaţii şi partenerii NATO au livrat Ucrainei 230 de tancuri şi 1.550 de vehicule blindate

27 aprilie 2023, 14:37

„Aliaţii şi partenerii din cadrul grupului de contact condus de SUA au trimis în Ucraina 230 de tancuri, 1.550 de vehicule blindate şi cantităţi importante de muniţii, respectiv 98% din materialele promise, pentru a echipa nouă noi brigăzi blindate”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul luxemburghez Xavier Bettel.

„În total, ucrainenii dispun deci de capacităţile de care au nevoie pentru a recuceri mai multe teritorii”, a subliniat şeful Alianţei Nord-Atlantice.

De la începutul ofensivei ruse în februarie 2022, statele membre NATO au furnizat şi sisteme de apărare antiaeriană, artilerie şi avioane de luptă MIG-29 de fabricaţie sovietică deţinute de Polonia şi Republica Cehă. De asemenea, acestea au instruit zeci de mii de militari ucraineni în utilizarea armamentului armatelor NATO.

Jens Stoltenberg a făcut totuşi apel ca Rusia „să nu fie subestimată niciodată”, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Forţele ruse pot duce lipsă de calitate, dar ele compensează prin cantitate şi Moscova continuă să mobilizeze mai mult personal”, a reamintit el.

„Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar şi îi vom furniza lucrurile de care are nevoie”, a dat asigurări responsabilul norvegian.

„Luxemburgul are armata cea mai mică din NATO, dar dacă este nevoie de noi, se poate conta pe noi”, a afirmat la rândul său Xavier Bettel. Luxemburg este pe ultimul loc în NATO din punctul de vedere al cheltuielilor pentru apărare, dar şeful guvernului s-a angajat să le majoreze.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite