Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Criza sanitară provocată de COVID-19 nu trebuie să se transforme într-o criză pentru securitate

Jens Stoltenberg secretarul general al NATO
Jens Stoltenberg secretarul general al NATO
1 aprilie 2020, 15:59

Trebuie să ne asigurăm că această criză sanitară nu provoacă o criză de securitate„, a afirmat Jens Stoltenberg în cursul unei conferinţe de presă virtuale în ajunul unei reuniuni a miniştrilor afacerilor externe din cadrul Alianţei.

Pentru prima oară în istoria NATO, în 70 de ani, o reuniune a miniştrilor se va ţine prin videoconferinţă„, a subliniat el.

Subiectele de discutat sunt numeroase, căci Alianţa Nord-Atlantică trebuie să discute despre modul de a-şi continua misiunile în Afganistan şi în Irak după dezangajarea SUA.

NATO va trebui să-şi asume o parte din activităţile coaliţiei internaţionale împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Irak şi va reduce la 12.000 numărul efectivelor sale în Afganistan, unde „situaţia rămâne delicată”, în pofida acordului semnat între talibani şi SUA, a explicat el.

Avem în vedere luarea unor măsuri de prevenţie împotriva COVID-19, dar NATO continuă să funcţioneze, căci ameninţările nu au dispărut ca prin miracol„, a insistat Jens Stoltenberg.

Rusia efectuează exerciţii militare şi patrulările noastre pentru supravegherea aeriană şi maritimă continuă„, a subliniat Stoltenberg.

Am reprogramat şi redimensionat unele exerciţii, dar nu ne-am redus disponibilitatea operaţională„, a susţinut secretarul general al NATO.

„Cel mai bun răspuns la dezinformare şi propagandă sunt faptele”, a insistat secretarul general al NATO.

Alianţa Nord-Atlantică trebuie să examineze în continuare cum să-şi coordoneze mai bine sprijinul şi asistenţa pentru ţările Organizaţiei în faţa pandemiei, a anunţat el.

Capacităţile militare vin în sprijinul eforturilor civile. Ele ajută pentru controale la frontiere, pentru transportul mijloacelor medicale, pentru operaţiunile de dezinfecţie„, a subliniat acesta.

„Aliaţii hotărăsc în mod individual mijloacele de care au nevoie şi solicită un ajutor din partea altor ţări prin Centrul de coordonare a răspunsului la crize umanitare al NATO”, a amintit Stoltenberg.

Astfel, Turcia a trimis miercuri ajutor medical Italiei şi Spaniei cu un avion-cargo militar. O cerere din partea Spaniei a primit răspuns din partea Republicii Cehe.

Alianţa trebuie să reflecteze cum să-şi utilizeze capacităţile într-un mod mai eficient şi mai rapid„, s-a pronunţat Jens Stoltenberg.

„Revine fiecărei ţări să stabilească de ce fel de ajutor are nevoie”, a insistat el, ca răspuns la o întrebare asupra sprijinului foarte mediatizat acordat de China şi Rusia. „Această criză este internaţională, trebuie să ne ajutăm unii pe alţii„, a concluzionat secretarul general al NATO.

(sursa: Agerpres)

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă