Jens Stoltenberg: NATO va analiza înființarea de noi grupuri de luptă în regiunile europene centrale și de sud-est, cum ar fi România. Comandanții militari vor lucra la detalii și vor raporta în câteva săptămâni

NATO va analiza înființarea de noi grupuri de luptă în regiunile centrale și de sud-est din cadrul alianței - cum ar fi România - ca parte a strategiei defensive împotriva agresiunii ruse, iar comandanții militari vor lucra la detalii, vor raporta în câteva săptămâni și vor exista discuții în curs despre modul în care apărarea NATO poate rămâne puternică, a declarat Jens Stoltenberg, după întâlnirea miniștrilor Apărării din cadrul Alianței. Declarațiile secretarului general al NATO au putut fi urmărite și pe TVR Plus.

16 Februarie 2022, 17:19 (actualizat 16 Februarie 2022, 20:48) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Jens Stoltenberg"

Jens Stoltenberg a spus că NATO nu este o amenințare pentru Rusia și că măsurile pe care le întreprinde sunt „defensive”. El a adăugat că nu știm ce se va întâmpla în Ucraina, dar știm deja că este o criză de securitate în Europa. Moscova a spus clar că este pregătită să testeze principiile fundamentale care au stat la baza securității europene prin folosirea forței, spune el, adăugând că aceasta este „noua normalitate în Europa”.

 

„Există semne din Rusia că diplomația ar trebui să continue, dar până acum nu vedem niciun semn de detensionare pe teren”, spune Stoltenberg, „fără retragerea trupelor sau a echipamentului”. "Acest lucru se poate schimba, desigur. Dar deocamdată Rusia menține o forță de invazie masivă, gata să atace cu capacități mari, din Crimeea până în Belarus", a adăugat el.

Stoltenberg spune că NATO va analiza înființarea de noi grupuri de luptă în regiunile centrale și de sud-est din cadrul alianței - cum ar fi România - ca parte a strategiei defensive împotriva agresiunii ruse. El spune că comandanții militari vor lucra la detalii și vor raporta în câteva săptămâni și vor exista discuții în curs despre modul în care apărarea NATO poate rămâne puternică. În plus, 270 de miliarde de dolari vor fi cheltuiți pentru apărare, spune secretarul general.

„Rusia a demonstrat voința de a folosi forța pentru a încerca să constrângă alte țări și să încerce să schimbe unele principii fundamentale care sunt importante pentru securitatea noastră comună”, spune el. De aceea este important să se ia în considerare ajustările pe termen lung ale posturii NATO în est, a adăugat el.

„Nu suntem o amenințare, suntem pregătiți pentru dialog”. Dar el avertizează că „consolidarea masivă de trupe” combinată cu „retorica amenințătoare”, alături de istoricul Rusiei, trebuie luate în serios. „De aceea, în mod defensiv, ne creștem prezența în Est”, adaugă el.

Stoltenberg spune că va exista un „preț mare” dacă Rusia folosește forța, spunând că vor fi impuse sancțiuni și că Ucraina este mai bine pregătită și mai bine echipată decât atunci când Rusia a anexat Crimeea în 2014. El spune că, chiar dacă Rusia decide să nu folosească forța, „faptul că ar fi dispuși să adune toate aceste trupe și să combine asta cu un mesaj că amenință o țară independentă” – asta în sine este grav.

El spune că de aceea NATO va trebui să ia în considerare unele ajustări pe termen mai lung în poziţia sa în Est. Nu a fost luată nicio decizie finală, dar el spune că România este dispusă să găzduiască un grup de luptă pe care Franța poate să îl conducă.

--------------------------------------------------------------------------------------

Declarații Jens Stoltenberg:

- sunt semne dinspre Moscova că acțiunile de diplomație ar trebui să continue. Acest lucru ne dă motive de optimism prudent. Dar nu am văzut niciun semn de dezescaladare în teren. Totul este pregătit pentru un atac. Dar Rusia încă mai are timp să se retragă de pe marginea prăpastiei, să se oprească din pregătirile de război și să înceapă să lucreze la o soluție de pace.

- Aliații NATO au fost foarte clari că orice altă agresiune rusă împotriva Ucrainei va veni cu un preț mare. Am expus acțiunile, planurile și dezinformarea Rusiei, pentru a dezvălui lumii ceea ce face Rusia și pentru a-i îngreuna acțiunile agresive.

- pe 26 ianuarie am invitat Rusia la o serie de întâlniri într-un consiliu NATO - Rusia. Am trimis propuneri concrete, să ascultăm îngrijorările Rusiei, trimise nouă și să căutăm un teren comun.

- suntem gata să discutăm relațiile dintre NATO și Rusia, securitatea europeană, inclusiv situația din interiorul și din jurul Ucrainei, reducerea riscurilor, transparența și conrtolul armelor. dar nu vom face compormisuri cu privire la principiile noastre fundamentale. Fiecare națiune are dreptul să-și aleagă propria cale. Și nu vor fi niciodată membri de primă clasă sau de clasa a doua ai NATO. Suntem toți aliați NATO.

NATO nu este o amenințare pentru Rusia și că măsurile pe care le întreprinde sunt „defensive”.

El spune că nu știm ce se va întâmpla în Ucraina, dar știm deja că este o criză de securitate în Europa.

Moscova a spus clar că este pregătită să testeze principiile fundamentale care au stat la baza securității europene prin folosirea forței, spune el, adăugând că aceasta este „noua normalitate în Europa”.
Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 3°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV -1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI