Jens Stoltenberg, la reuniunea NATO din Norvegia: Toţi aliaţii sunt de acord că Ucraina va deveni membră a Alianţei

1 iunie 2023, 14:25

Miniștrii de Externe ai statelor membre NATO s-au întâlnit în capitala Norvegiei pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, dar și despre situația procesului de aderare a Suediei.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Toţi aliaţii noştri sunt de acord că uşa NATO este deschisă pentru noi membri. Toţi aliaţii sunt de acord că Ucraina va deveni membră a Alianţei şi toţi aliaţii sunt de acord că este la latitudinea aliaţilor NATO şi a Ucrainei să decidă când Ucraina va deveni membră. Nu este rolul Moscovei de a avea un drept de veto faţă de extinderea NATO.

La rândul său, secretarul de stat al SUA a subliniat că NATO a dat dovadă de o unitate extraordinară în fața agresiunii Moscovei asupra Ucrainei.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: A fost unul dintre principalele motive ale succesului prin care Ucraina a ripostat în faţa agresiunii ruseşti.

Totuși, șefa diplomației germane a avertizat că o țară nu poate adera la Alianță în condițiile în care este implicată într-un război.

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe: Ca rezultat al războiului de agresiune al Rusiei, cooperarea dintre Ucraina şi NATO s-a intensificat şi, prin urmare, NATO a clarificat politica uşilor deschise. În acelaşi timp, este de asemenea clar că în mijlocul unui război nu putem vorbi despre o nouă membră.

Pe de altă parte, reprezentanții NATO au discutat și despre aderarea Suediei, în condițiile în care Turcia și Ungaria nu au votat încă includerea acestei țări nordice în Alianță.

Tobias Billstrom, ministrul suedez de Externe: Tot ce am promis că vom realiza la Summit-ul NATO de la Madrid a fost îndeplinit, iar acum este rândul Turciei şi al Ungariei să înceapă ratificarea aderării Suediei la NATO. Acesta este mesajul clar pe care îl transmit.

Dealtfel, secretarul general al Alianței a precizat că se va deplasa la Ankara pentru a discuta cu oficalii turci despre aderarea Suediei la NATO.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă