Jens Stoltenberg, interviu în exclusivitate la TVR: Aștept o decizie privind o prezență crescută a trupelor pe timp mai îndelungat în România. Nu avem intenții de a lansa trupe de luptă în Ucraina

Jens Stoltenberg secretarul general al NATO
Jens Stoltenberg secretarul general al NATO
11 februarie 2022, 13:06

Secretarul general al NATO a vorbit la TVR despre o posibilă decizie privind o prezență crescută a trupelor pe timp mai îndelungat în România. Jens Stoltenberg a spus că așteaptă o decizie în acest sens din partea miniștrilor apărării ai NATO.

Care este starea de spirit pe flancul estic?

–  Cred că este o stare de spirit puternică, că suntem uniți și atâta timp cât nu există loc de calcule greșite și dacă toți aliații noștri sunt pregătiți, nu va exista niciun atac asupra unui membru NATO, în baza principiului că un atac asupra unui aliat înseamnă un atac asupra tuturor aliaților și de aceea sunt si trupele în România acum.

1000 de soldați sunt trimiși din Germania în baza partenerialului bilateral, unii dintre ei sunt deja aici, NATO se va duce mai departe, vom aștepta mai mulți soldați, mai multe echipamente militare în viitor, poate un grup de luptă cum este în zona Baltică?

– O parte a alianței se referă la faptul că în România și zona Baltica vom trimite trupe atât cât este necesar, dar dincolo de ceea ce se întâmplă, ne referim și la o prezență crescută a trupelor pe timp mai îndelungat în România. Vom avea o întâlnire la NATO, săptămâna viitoare, unde va fi una din multele chestiuni pe care le vom aborda. Mă aștept ca miniștrii Apărării ai NATO să anunțe foarte clar, vizavi de viitoarele planuri, vizavi de ce grup de luptă va fi trimis, dacă va fi trimis în plus pentru România. Aștept o decizie pentru viitor.

Între timp Rusia continuă să își crească prezența militară în jurul Ucrainei, dar și în jurul Mării Negre. Am văzut câteva mișcări ale unor nave de război. Cum reacționează NATO la această situație?

-Dacă Rusia din nou folosește forța militară împotriva Ucrainei, noi le-am promis că vor plăti sancțiuni economice și alte tipuri de sancțiuni. Vom sprijini Ucraina cât putem. Noi în momentul de față ne concentrăm pe apărarea aliaților NATO, nu avem intenții de a lansa trupe de luptă în Ucraina, ci pentru aliații NATO care sunt în zonă și pentru apărarea lor.

Ministrul britanic a spus că trăim în aceste zile cel mai periculos moment din această criză de acum. Am văzut numeroase discuții la diferite niveluri diplomatice cu un progres insesizabil. Credeți că mai există loc pentru o soluție diplomatică sau suntem în pragul războiului?

– Nu este niciodată prea târziu să oprim escaladarea, să găsim o soluție politică și cerem Rusiei, îi rugăm să intre într-un efort politic de a găsi o soluție diplomatică. Desigur când sunt din ce in ce mai multe trupe ruse, fereastra diplomatică încet, încet se închide, numărul de trupe scade, fereastra diplomatică se deschide.

________________________

Secretarul general al NATO a subliniat la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, că „România nu este singură”, iar prezenţa trupelor NATO transmite un mesaj de unitate a Alianţei.

Preşedintele Klaus Iohannis vizitează, vineri, împreună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Pentagonul a transmis săptămâna trecută că 1.000 de militari americani vor fi repoziţionaţi din Germania în România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Mașinile fabricate în România cuceresc piețele europene

Kogălniceanu devine cea mai mare bază NATO din Europa

Cum arată scenariul unei invazii a lui Vladimir Putin în Europa