Jens Stoltenberg: Ce se întâmplă acum e dincolo de ce se întâmplă în Ucraina. De aceea noi trimitem forța de răspuns rapid pentru prima oară într-o situație de apărare colectivă, adică mii de soldați, capacități navale și aeriene

25 februarie 2022, 19:48

Jens Stoltenberg: „Îi cerem Rusiei să înceteze acest război fără sens. Să înceteze imediat asalturile, să-și retragă toate forțele din Ucraina și să se întoarcă la calea dialogului, să renunțe la agresiune. Lumea va cere socoteală Rusiei și Belarusului, pentru acțiunile lor. Rusia e agresorul, Belarus e acolitul. Decizia președintelui Putin de a continua agresiunea împotriva Ucrainei e o teribilă greșeală strategică”.

Declarații Jens Stoltenberg:

-Am invitat Finlanda și  Suedia la reuniune, pentru că ceea ce se întâmplă în Ucraina ne afectează pe toți. Rusia a spulberat pacea în Europa. Ucraina luptă pentru pace. Gândurile noastre sunt alături de cei care au fost uciși, răniți, dar și de cei care au fost nevoiți să îsi părăsească căminul. Cerem Rusiei să își retragă în întregime forțele din Ucraina, să înceteze imediat atacul și să se întoarcă la calea dialogului și să evite în continuare această agresiune.

-Obiectivele Kremlinului nu sunt limitate doar la Ucraina, Rusia a cerut acord, obligatoriu din punct de vedere legal, de a renunța la extinderea în viitor a Alianței și înlăturarea trupelor și a infrastructurii care s-au alăturat NATO după 1997

-Ce contestă Rusia este ordinea în Europa și utilizează forța pentru a-și atinge aceste obiective.

-Lumea va cere socoteală Rusiei și Belarusului, pentru acțiunile lor. Rusia e agresorul, Belarus e acolitul. Decizia președintelui Putin de a continua agresiunea împotriva Ucrainei e o teribilă greșeală strategică pentru care Rusia va plăti un preț major în anii următori.

-Aliații NATO din UE au deschis aceste sancțiuni și s-au alăturat mai mulți parteneri. Noi trebuie să fim pregătiți ca să facem mai mult.

-Simultan, poporul rus trebuie să înțeleagă că războiul asupra Ucrainei nu va face Federatia Rusă mai respectată în lume, nu va duce la un viitor mai bun pentru copiii voștri

-Ca răspuns la imensa masare militară în jurul Ucrainei, noi a trebuit să ne mărim capacitățile pentru a descuraja orice potențial împotriva țărilor NATO. Ieri am activat planurile de apărare alături de aliații NATO. Și ca rezultat, vom trimite elemente ale forței de răspuns rapid NATO în zona terestră, navală și aeriană. Pentru a ne întări și mai mult poziția și pentru a putea răspunde rapid la orice agresiune care poate apărea.

-SUA, Canada și aliații lor europeni au trimis mii de militari în țările estice ale Alianței.

-Avem peste 100 de avioane în alertă maximă care operează în peste 30 de locații. Și peste 120 de nave de la Marea Nordului până la Mediterană.

-Noi vom face tot ce putem ca să protejăm fiecare aliat și fiecare centimetru din teritoriul NATO

-Liderii astăzi au clarificat că noi trebuie să continuăm sprijinul pentru Ucraina. Kremlinul încearcă să facă Statele Unite,UE și NATO să trimită mai puține resurse Ucrainei, deci răspunsul colectiv trebuie să fie opusul.

-Țări ca Georgia, Bosnia-Herțegovina și Moldova trebuie să fie ajutate în procesul lor de reformă democratică.

-Mai mult ca oricând, această criză arată importanța pe care o avem, umăr la umăr, țările europene și America de Nord. Nu există securitate puternică fără o legătură transatlantică puternică.

– Am observat că forțele ucrainene luptă cu mult curaj și au capacitatea să cauzeze daune asupra forțelor invadatoare rusești. Este o situație fluidă. Aliații NATO au exprimat astăzi că au furnizat și vor continua să furnizeze ajutor financiar, militar și umanitar și cred ca va trebui să judecăm în funcție de cum decurg lucrurile, însă mesajul din partea liderilor NATO, dar și din partea Finlandei, Suediei și UE este că suntem aici ca să sprijinim Ucraina, nu doar azi sau mâine, ci pentru mulți ani.

-Aliații NATO au furnizat și vor furniza în continuare ajutor militar, dar diferite alte tipuri de echipament necesar Ucrainei. Este o situație fluidă, dificilă. Este greu de prezis care sunt posibilitățile pentru viitor, dar aliații furnizează ACUM sprijin și vor continua să facă asta.

– Noi furnizăm sprijin partenerilor noștri, cum e Ucraina, multiple forme de sprijin, inclusiv în a se apăra cibernetic, dar când discutăm de aliații NATO, noi furnizăm garanții de securitate absolută și articolul 5 e definitoriu: un atac asupra unuia e un atac asupra tuturor. NU avem în momentul de față în Europa o criză în care Rusia să atace sau să amenințe o țară NATO. În ceea ce privește atacuri cibernetice, cum se pot întâmpla și cum s-au întâmplat în Marea Neagră, ne uităm la mecanisme prin care să scădem posibilitatea de conflict, suntem foarte atenți în a discuta și a asigura să nu existe incidente necontrolabile care să creeze situații periculoase. Atacurile cibernetice pot activa art. 5, însă nu am fost niciodată într-o poziție în care să-i oferim unui posibil adversar privilegiul de a ști ei când declanșăm art. 5

-Ce s-a schimbat în ultimele zile este că avem de-a face cu o invazie de scară largă asupra unui partener și o țară care are granițe cu multipli aliați NATO. Aceasta este cea mai gravă criză de secruitate pe care o avem de decenii. Și am actrivat forța de răspuns rapid a NATO tocmai pentru a preveni orice neînțelegere, orice formă de calcul greșit, pentru a nu se înțelege că nu suntem pregătiți sau doritori să apărăm toți aliații. Este ceva ce toți aliații au dorit să facă. Și în special cei din partea flancului estic sunt extrem de îngrijorați vizavi de vecinătatea pe care o au față de luptele din Ucraina. Ce se întâmplă acum e dincolo de ce se întâmplă în Ucraina. Rusia pune la îndoială valorile de bază ale securității noastre și cere ca NATO să-și retragă toate forțele și infrastructura din aproape jumătate din țările membre NATO. Și spun că dacă nu facem ce cer, vor fi „consecințe militare tactice”. De aceea noi trimitem forța de răspuns rapid pentru prima oară într-o situație de răspuns și de apărare colectivă și când spunem asta discutăm de mii de soldați, capacități navale și aeriene, sunt trupe și militari care fac acum parte din forța de răspuns rapid – Franța conduce aceste trupe -, SUA a desemnat mii de trupe pentru forța de răspuns rapid a NATO, în multiple zone.

-Nu trimitem întreaga forță de răspuns rapid, sunt 40.000 de militari și nu-i trimitem pe toți.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite