Jeffrey Franks: Unele privatizări programate de stat pentru 2012 ar putea fi amânate

7 februarie 2012, 17:47

Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI în România, este de părere că statul ar putea amâna o serie de oferte publice de vânzare programate pentru acest an, din cauza numărului mare de aprobări necesare din partea autorităţilor, procesul de avizare fiind mai îndelungat decât se estima, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.

„Au fost câteva cazuri în care reformele nu sunt implementate aşa de rapid precum s-a anticipat şi vom fi nevoiţi să mutăm unele companii mai jos pe lista privatizărilor. Nu este o chestiune de angajament. Am ştiut întotdeauna că agenda reformelor companiilor de stat este extrem de ambiţioasă şi aveau să apară ceva întârzieri”, a spus Franks.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să vândă acţiuni reprezentând câte 15% din Romgaz, Transelectrica, Transgaz, cel puţin 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, 10% din OMV Petrom şi până la 20% din Tarom, precum şi să privatizeze CFR Marfă.

În prezent, statul este în proces de selectare a intermediarului pentru oferta publică de la Hidroelectrica.

Şeful FMI a mai precizat într-un interviu acordat Radio România Actualităţi că cea mai bună cale de a încuraja creşterea economiei depinde de a avea stabilitate în economie.

Nu poţi să ai programe costisitoare de stimulare a creşterii dacă ele dezechilibrează bugetul şi fac ca investitorii să fugă şi să se teamă de România, pentru că ei ştiu că bugetul nu este sustenabil, deci întâi trebuie să faci stabilizarea, să faci bugetul şi după aia să mergi către astfel de măsuri. In măsura în care programul acum a dus la stabilizare, duce la posibilitatea ca Banca Naţională să reducă ratele de dobândă şi, astfel încât, pe măsură ce acest lucru se întâmplă, şi riscul României descreşte, ceea ce duce şi la o dobândă mai mică. La băncile comerciale, am putut vedea scăzând acest lucru, în ultimii câţiva ani, şi împrumutul, creditarea încep să-şi revină. Deci, o politică monetară bună şi o politică fiscală bună stimulează creşterea. Asta este cel mai important lucru”, a spus Franks.

 

 

 

Şeful delegaţiei FMI a mai spus totdată că măsura de creştere a TVA a fost absolut necesară, pentru a rezolva problema dezechilibrelor, pentru a ne asigura ca România să nu fie, astăzi, în poziţia în care Grecia sau alte ţări se află, având dezechilibre puternice.

„Bineînţeles că a fost o măsură dureroasă şi sper că, în timp, pe măsură ce se îmbunătăţeşte eficienţa administraţiei fiscale, a colectării impozitelor şi taxelor, să găsim spaţiu, în viitor, pentru a scădea aceste rate de impozite şi taxe. Nu numai TVA; trebuie să ne uităm la contribuţiile sociale – şi acestea trebuie să scadă, dar putem să o facem doar o dată ce rezolvăm problema deficitului. Ceea ce vom reuşi în 2012”, a adaugat acesta.

FMI a revizuit prognoza de creştere economică a României, pentru anul 2012, faţă de aşteptările de la sfârşitul anului 2011, până la 1,5, până în 2%.

„ Încă e o creştere pozitivă. Motivul principal al revizuirii în jos se datorează situaţiei din Europa, care arată mai rău decât ne aşteptam acum câteva luni. Practic, indicatorii din România sunt mai buni decât ne-am aşteptat şi am revizuit în sus creşterea pe 2011. Ultima dată am revizuit-o la 2; acum, credeam că va fi 2,5, pe 2011. Din punctul ăsta de vedere, e mai bine, însă zona euro… Noi, la FMI, am prognozat că va intra în recesiune, în 2012, aşa că am revizuit prognoza pe creştere, de la un plus, la un minus 0,5, ceea ce înseamnă o scădere a cererii de exporturi, practic de importuri în zona euro, dar de exporturi ale României. De aceea, am ajuns la o astfel de revizuire. Nu este ceea ce ne-ar place, dar trebuie să ne consolăm puţin de faptul că România va creşte mai rapid în 2012, decât media europeană”, a explicat şeful misiunii FMI.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

FMI vrea taxa pe carbon. Costurile unei gospodării, uriașe