Jean-François Bohnert, contracandidatul lui Kovesi la Parchetul European, numit la șefia Parchetului financiar francez. Kovesi rămâne singură în cursa pentru postul de procuror-şef european

12 iulie 2019, 15:40

Francezul François Bohnert a fost audiat joi pentru șefia Parchetului Financiar Francez, echivalentul DNA de la noi, în condițiile în care mandatul fostului procuror-șef al instituției a expirat la începutul lunii.

Emmanuel Macron îl susține pe Bohnert pentru această funcție, în contextul în care, pe parcursul negocierilor pentru funcții europene, partenerii din Renew Europe i-au cerut o nuanțare a poziției Franței: Laura Codruța Kovesi este recomandată pentru funcția de procuror-șsef european atât de competența, cât și de criteriile de proporționalitate de gen în instituțiile europene.

Reacțiile din țară nu au întârziat să apară: premierul Dăncilă nu susține candidatura lui Kovesi.

Desemnarea procurorului șef al Parchetului european se face prin co-decizie, în urma negocierilor dintre Consiliu și Parlament.

Chiar dacă Parlamentul European a susținut-o intens pe Laura Codruța Kovesi, Consiliul Uniunii s-a arătat mai rezervat și inflexibil în negocieri.

Este posibil ca situația să rămână neschimbată la toamnă, în condițiile în care România nu își susține candidatul, iar Consiliul să ceară intrarea în cursă a unui contracandidat pentru Kovesi, precizează Lucian Pîrvoiu, corespondentul TVR la Bruxelles.

_______________

ACTUALIZARE 15.40 Încă de acum o săptămână, numele lui Jean-François Bohnert era vehiculat pentru funcția de procuror-șef al Parchetului național financiar al Franței.

Presa franceză îl dădea drept favoritul președintelui Emmanuel Macron pentru funcția internă.

„Pentru a o succeda pe Eliane Houlette, cancelaria pare să îl privilegieze pe Jean-Francois Bonhert, dacă nu obține șefia noului Parchet European”, nota TV5 în urmă cu o săptămână.

Vă reamintim că Laura Codruţa Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare din Parlamentul European pentru funcţia de procuror-şef european, în timp ce  Consiliul Uniunii Europene a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru şefia Parchetului UE.

Au avut loc mai multe runde de negocieri între Parlament şi Consiliu, însă cele două echipe nu au ajuns la un consens.

Parchetul național financiar francez (PNF) a fost creat în decembrie 2013, pentru a se ocupa de marile infracțiuni economice și financiare. Procurorul-șef al instituției coordonează anchete privind afaceri extrem de complexe de pe teritoriul francez.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite