Jean-Claude Juncker, în vizită în România, într-un moment de cumpănă pentru proiectul comunitar

11 mai 2017, 08:54

Președintele Comisiei Europene vine la București într-un moment de cumpănă pentru proiectul comunitar, în care Marea Britanie a decis să părăsească Uniunea. De asemenea, UE se confruntă cu o lipsă de încredere din ce în ce mai mare în rândurile cetățenilor, ceea ce facilitează ascensiunea curentelor populiste. În fața atâtor provocări, Jean-Claude Juncker vine la București să transmită un mesaj de unitate.

România continuă să fie una din țările în care entuziasmul pentru blocul comunitar depășește 60%, așa că este fundamental pentru Bruxelles ca țara noastră să rămână atașată valorilor europene, în contextul în care, în Ungaria și Polonia, atașamentul pro-european se deteriorează.

În discursul pe care îl va rosti în plenul Parlamentului este de așteptat ca Jean-Claude Juncker să facă referire la efectele pe care episodul Ordonanței 13 din iarnă și încercările legislative de depenalizare a corupției le-ar putea avea asupra evaluărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare pe care Comisia Juncker își propune să îl încheie până în 2019 dacă nu vor exista derapaje.

De asemenea, președintele Comisiei Europene va sublinia evoluția pe care România a traversat-o în cei zece ani de la aderare, perioadă în care aproape 30 de miliare de euro au intrat în economie.

În cursul vizitei, președintele Junker se va întâlni cu președintele Iohannis, iar în cursul serii va participa alături de comisarul Corina Crețu la un dialog cu cetățenii. Vezi programul vizitei, aici.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite