Jean-Claude Juncker, despre „Starea Uniunii”: „Lumea de azi are nevoie de o Europă puternică și unită”

12 septembrie 2018, 08:57

Discursul lui Jean Claude Junker are loc într-un moment în care Europa trebuie să facă fața provocării ieșirii Marii Britanii din UE, dar și asaltului curentului populist, care se opune migrației și pune în pericol proiectul european.

După ce a trecut în revistă realizările mandatului său, precum ar fi Planul Junker de investiții, Președintele Comisiei Europene a pledat în discursul sau pentru o Europa a statului de drept, în care derapajele de la valorile comune să fie sancționate cu activarea Articolului 7 din tratat, o Uniune puternică, pregătită să facă fața numeroaselor crize.

Jean Claude Junker, presedintele Comisiei Europene: Să arătăm mai mult respect Uniunii Europene. Să nu îi mai murdărim imaginea. Să ne apărăm modul nostru de viață. Să îmbrățișăm un tip de patriotism care nu este direcționat împotriva altora. Să respingem naționalismul care îi atacă pe alții și caută țapi ispășitori mai degrabă decât soluții, care să ne ajute să coexistam mai bine.

Dacă în discursul de anul trecut Junker s-a referit explicit la necesitatea ca România să se alăture spațiului Schenghen, de astă dată președintele Comisiei nu s-a referit la țara noastră. A făcut-o în schimb posibilul succesor al lui Junker la președinția Comisiei, popularul Manfred Weber, însă nu în termeni îmbucurători. În opinia sa, Croația și Bulgaria sunt mai pregătite în acest moment să adere la spațiul de liberă circulație decât țara noastră.

Manfred Weber, liderul grupului popularilor in Parlamentul European: Cerem Consiliului să avanseze astfel încât să includă Bulgaria și Croația în spațiul Schengen. Au așteptat atât de multă vreme. A venit momentul să acționăm. și cer guvernului român să oprească riscurile care compromit lupta împotriva corupției în România pentru că fac rău în același timp procesului de decizie în privința Croației și Bulgariei. Toate cele trei țări trebuie să aibă dreptul să se alăture spațiului Schengen imediat.

Jean-Claude Juncker a mai spus în discursul său că Europa a depășit criza economică.

Oficialul CE a arătat  că în UE au fost create peste 12 milioane de locuri de muncă, din 2014, când a devenit el președinte, până în prezent.

Cu privire la investițiile generate de Planul Junker, oficialul a spus că sunt de aproape 350 de miliarde de dolari publice și private, fiind estimate să se apropie de 400 de miliarde de euro.

Junker a menționat că UE are acorduri comerciale cu alte 70 de țări, reprezentând 70% din PIB-uâl mondial.

Declarații ale lui Jean-Claude Juncker:

De fiecare dată când Europa vorbește cu o singură voce nu este nicio surpriză. Europa trebuie să vorbească ca un singur om.

Seceta din acestă vară ne-a reamintit cu brutalitate importanța de a asigura siguranța generațiilor viitoare

Putem să nu vedem pericolul climatic, dar noi – UE – trebuie să privim spre viitor.

Provocările se multiplică în fiecare zi.

Dacă ne uităm în jurul nostru, în Siria- este o cauză care trebuie să ne preocupe pe toți.

Lumea de azi are nevoie de o Europa puternică și unită.

Trebuie să devenim un actor global, suntem un plătitor global, dar trebuie să fim și un jucător global.

Nu vom militariza UE.  Ce vrem – este sa fim mai responsabili și mai independenți.

Suveranitatea europeană se naște din suveranitatea națională. Această convingere că uniți suntem mai puternici este fundamentul pe care este constituită UE.

Europa trebuie să rămână un continent tolerant. Europa nu va umili pe nimeni niciodată. Nu se va închide în sine va rămâne deschisă, pentru că planeta aparține tuturor.

UE este prea mică ca să se poată diviza.

Schimbarea orei trebuie anulată.

Comisia propune azi noi reguli pentru a interzice și elimina propaganda teroristă. Propune și măsuri pentru combaterea transfrontalieră a spălării banilor.

Solicit președinției austriece să facă pași consistenți pentru o reformă echilibrată a combaterii imigrației. Soluțiile ad-hoc nu sunt suficiente. Avem nevoie de mai multă solidaritate și de mai multă eficiență.

Venim cu o măsură pentru protejarea coastelor europene, numărul polițiștilor de la frontiere să fie majorat până în 2020.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă